Udruga obveznika RTV pristojbe Pretplatnik u srijedu se oglasila priopćenjem u kojem javnost, saborske zastupnike i odgovorne na HRT-u upozorava na nezadovoljavajuće stanje u radu i poslovanju HRT-a – prije svega na manjak neovisnosti, profesionalnosti i učinkovitosti novinara i urednika, pad kvalitete programa, neispunjavanje uloge javnog servisa i netransparentno trošenje javnog novca.

Udruga Pretplatnik smatra da je stanje na HRT-u ozbiljno narušeno kontinuiranim neprimjerenim i agresivnim miješanjem politike u procese izbora i smjena vodstva HRT-a. “Pozivamo nositelje izvršne i zakonodavne vlasti da se prilikom izbora novoga vodstva HRT-a vode prije svega načelom interesa javnosti za slobodne i otvorene javne medije, raznolikost sadržaja, demokraciju i profesionalnost. Od njih također tražimo da stranačke, partikularne, klijentelističke i osobne interese ne stavljaju ispred interesa obveznika RTV pristojbe te da aktivnost usmjere prema kreiranju nove medijske strategije i medijske politike sukladne standardima najbolje europske medijske prakse”, ističe se u priopćenju.

Uoči predstojećih kadrovskih promjena na vrhu HRT-a, četvrtih po redu u posljednje dvije godine, udruga upozorava i na neprovođenje restrukturiranja radi smanjenja cijene HRT-ove usluge i visine RTV pristojbe, ali i na zabrinjavajući izostanak potpore građana javnom medijskom servisu i neučinkovitu suradnju odgovornih s Programskim vijećem i Nadzornim odborom HRT-a.

U priopćenju Pretplatnika podsjeća se i da je potpredsjednica Nina Obuljen Koržinek nakon imenovanja na dužnost ministrice kulture istupila iz udruge, a na nedavno održanoj Skupštini primljeni su novi članovi Mirela Holy, Bruno Gamulin, Zvonko Maković i Nikolina Lednicki.

Komentiraj