Press/Udruga P.I.N.K. life

Udruga P.I.N.K. life počela provoditi aktivnosti u listopadu, mjesecu borbe protiv raka dojke

Sinoć su zagrebačke fontane u Ulici Hrvatske Bratske Zajednice, četvrtu godinu zaredom u listopadu, zasjale ružičastom bojom.

Način je to na koji Udruga P.I.N.K. life – Pogled iz novog kuta, sada već tradicionalno, započinje obilježavanje aktivnosti u mjesecu listopadu, ružičastom mjesecu posvećenom borbi protiv raka dojke. Osvjetljavanje fontana ujedno je i početak javnozdravstvene kampanje “Sačuvajmo zdrave dojke“ te najava istoimenog događanja koje će se ove subote 12. listopada, s početkom u 10 sati održati u Zagrebu na Zrinjevcu i Cvjetnom trgu.

Udruga je listopad započela uz pokretanjem projekta PINK RIBBON u suradnji s lancem drogerija dm, u sklopu kojeg će se tijekom mjeseca borbe protiv raka dojke prikupljati sredstva za opremanje Opće bolnice Dubrovnik. Tijekom cijelog listopada u svim dm prodavaonicama u Hrvatskoj građani će moći podržati donaciju kupovinom označenih proizvoda.

Središnje događanje kojim se želi ukazati na važnost preventivnih pregleda i samopregleda dojki i ove godine u prvi plan stavlja oboljele članice Udruge. Radi se o javnozdravstvenoj kampanji koja obilježava Europski Dan zdrave dojke.

“Zadnje statistike pokazuju da je u Hrvatskoj oboljelo 2777 osoba od raka dojke i to 2735 žene i 42 muškarca (Izvor: HZJZ, Registar za rak RH, Incidencija raka u Hrvatskoj 2016. godine, Bilten br. 41, 2019.), a umrlo 789 osoba (izvor: HZJZ, Izvješće o umrlim osobama u RH u 2018.) U usporedbi sa predhodnom statistikom broj umrlih je u padu, što je jako dobra vijest, ali broj je i dalje visok. Akcijom želimo potaknuti građane na redovite preventivne preglede i liječenje po svjetskim standardima, potaknuti žene da se brinu o svome zdravlju, da ne čekaju i da svoj pregled dogovore već danas, te se zalažemo za bolju palijativnu skrb u Republici Hrvatskoj“, objašnjava Nives Moric, predsjednica udruge.

Članovi Udruge P.I.N.K. life, suradnici projekta, poznate osobe i Milan Bandić kod zagrebačke fontane u Ulici Hrvatske Bratske Zajednice

Komentiraj