FaH

UDRUGA KONCESIONARA: ‘Ostali smo bez sredstava iz EU fondova’

Hrvatska udruga koncesionara primarne zdravstvene zaštite izrazila je u utorak nezadovoljstvom dodjelom sredstava iz EU fondova za opremanje ordinacija jer ona, kažu, odlaze isključivo domovima zdravlja, a zanemaruju koncesionare, odnosno 70 posto pružatelja zdravstvene usluge u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

“Vlada je ponovno samo domovima zdravlja dodijelila novce iz EU fondova za opremanje i prenamjenu prostora. Ne razumijemo taj animozitet prema koncesionarima jer mi smo svi dio javnozdravstvenog sustava. Nismo privatnici u smislu naplate usluge osiguranicima”, istaknula je predsjednica udruge koncesionara Josipa Rodić na konferenciji za novinare.

Naglasila je kako koncesionari, kao i domski liječnici, pružaju besplatne usluge u javnom zdravstvu. “Ne razumijemo zašto nas se stalno preskače, jer se radi o zakidanju kvalitetne zdravstvene usluge osiguranicima koji su izabrali koncesionare”, poručila je Rodić.

Udruga upozorava da njihove kolege iz Doma zdravlja Zagrebačke županije od Uprave dobivaju prijeteća pisma sa zahtjevom da naplaćuju zdravstvenu uslugu neosiguranim osobama, u suprotnom će sami snositi troškove. Ne možemo vjerovati da je netko došao na takvu ideju jer liječnici ne smiju, po zakonu, odbiti nijednog pacijenta, kaže Rodić.

Koncesionari su nezadovoljni i iznosom koji im HZZO plaća za obavljenu uslugu, koji je višestruko manji od minimalne cijene usluge po cjeniku Hrvatske liječničke komore. Novinarima su pokazali cjenik, po kojemu je npr. cijena prvog pregleda liječnika opće medicine 150 kuna, dok HZZO tu uslugu plaća 52 kune.

“Rabat od 80 posto koji trgovački lanci traže od dobavljača, na koji je nedavno upozorio ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, nije rezerviran samo za njih. Mi tako radimo godinama, a taj rabat na primarnoj razini iznosi od 40 do 80,24 posto”,  rekla je Rodić ustvrdivši da je rad svih u zdravstvenom sustavu “apsolutno potcijenjen”.

Komentiraj