Udruga Franak zatražila od Vlade podatke o predarbitražnim zahtjevima banaka

Goran Stanzl/PIXSELL

Udruga Franak zatražila je u četvrtak od hrvatske Vlade da je izvijesti koje su banke Vladi uputile dopis u vezi s potencijalnim arbitražnim postupkom pred Međunarodnim sudom za rješavanje investicijskih sporova te koji su njihovi konkretni zahtjevi, navodi se u najnovijem priopćenju te udruge.

Mediji su nedavno pisali da su neke banke u stranom vlasništvu tužile Hrvatsku Međunarodnom sudu za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu zbog povrede pravne osobnosti i umanjenja dobiti. Spor je vezan uz Zakon o konverziji kredita u švicarskim francima u eurske, koji je donijela prošla Vlada, a koji je ovdašnjim bankama donio trošak od oko osam milijardi kuna.

“Obveza je Vlade javno objaviti koja su konkretna traženja poslovnih banaka, pošto se očito radi o potraživanjima banaka prema državnom proračunu, a čije skrivanje od javnosti predstavlja kršenje prava na pristup informacijama zajamčeno Ustavom te izaziva nepovjerenje u rad Vlade”, napominje se u priopćenju.

Udruga Franak, koja traži da je se bez odgode obavijesti o tome, već je dala svoje mišljenje o problemu arbitraže -njezin je stav da je potrebno bez odgode propisati porez na aktivu bankama, čime će se izbjeći potencijalna šteta za državu u slučaju da se pokrene niz arbitražnih postupaka u Washingtonu.

“Naša država na to ima legalno pravo. Bilo kakav ustupak bankama, nakon što je već učinjen ustupak u vidu porezne olakšice na dobit u iznosu razlike CHF i euro glavnica nakon konverzije, bio bi neutemeljeni udar na proračun Republike Hrvatske, a samim time i potencijalno kazneno djelo uslijed svjesnog oštećenja proračuna Republike Hrvatske. Vlada RH mora pokazati svoju odlučnost, ne dopustiti nikakve nove bankarske manipulacije, a Udruga Franak pozdravlja pozitivne političke naznake djelovanja u tom smjeru”, navodi se u priopćenju.

Nadalje, Udruga Franak ističe da su još uvijek prisutne nezakonitosti u radu banaka. Pritom ističu da banke i dalje primijenjuju nezakonito povećane kamate u svim kreditima, da su nezakonito odredile fiksne dijelove kamata početkom 2014. u kreditima u kojima to nije bilo ugovoreno, te da su tijekom konverzije CHF kredita kroz anekse ugovora na neki način prisilile CHF dužnike da potpišu nezakonita povećanja kamata u euro kreditima te nezakonito određene fiksne dijelove kamata u euro kreditima.

Iz Udruge napominju da je nužno hitno propisati metodologiju za određivanje fiksnih dijelova kamatnih stopa te metodologiju za vansudsko vraćanje preplaćenih kamata na temelju pravomoćne kolektivne sudske presude.

Komentiraj