Ubijen producent Netflixove serije “Problem 3 tijela”, ubojica osuđen na smrt

Autor:

CHENGDU, CHINA - MAY 25: Lin Qi, Chairman and CEO of Yoozoo Games Co., Ltd, speaks during a meeting on May 25, 2018 in Chengdu, Sichuan Province of China. PUBLICATIONxINxGERxSUIxAUTxHUNxONLY Copyright: xVCGx CFP111154514381

VCG CFP111154514381

Kako javlja The New York Times, sud u Šangaju proglasio je krivim Xu Yaoa za trovanje Lin Qia (na slici), kojeg su u Kini zvali „milenijskim milijarderom“. Naime, Lin Qi je 2009. godine osnovao kompaniju Yoozoo Games koja je imala prava na sve vrste adaptacija znanstveno-fantastične knjige „Problem 3 tijela“ i njenih nastavaka, uključujući kazališnu verziju, animiranu seriju, kao i kinesku verziju televizijske serije koja je premijerno prikazana prošle godine.

Lin Qi je preminuo u 39. godini na Božić 2020. godine, 10 dana nakon što je popio piće u koje je Xu Yao, jedan o čelnika Yoozoo Games kompanije, ubacio otrov. Xu Yao je osuđen na smrt 22. ožujka, dan nakon što se američka verzija serije „Problem 3 tijela“ počela prikazivati na Netflixu. Lin Qi je na špici serije naveden kao njezin izvršni producent.

Prema New York Timesu, Lin Qi je zaradio milijune dolara na prodaji licencnih prava na knjigu, što je počelo 2014. godine kada je prva knjiga trilogije prevedena na engleski te privukla ogromnu bazu obožavatelja, uključujući tadašnjeg američkog predsjednika Baracka Obamu. Lin Qi je 2017. godine zaposlio Xu Yaoa, bivšeg odvjetnika, kako bi vodio ogranak kompanije Yoozoo Games koji je nazvao „Svemir 3 tijela“ i koji je držao prava na knjige koje je napisao Liu Cixin. Međutim, Xu je smjenjen s te pozicije nakon manje od tri godine te mu je smanjena plaća zbog lošeg učinka, izvijestio je The Times pozivajući se na kineske medije.

Prema sudskim dokumentima, još četiri osobe oboljele su jer su pili pića u koje je Xu Yao ubacio otrov. To se događalo između rujna i prosinca 2020., ali nitko od njih četvorice nije preminuo. Jedan od te četvorice bio je muškarac koji je zamijenio Xu Yaoa na poziciji čelnika ogranka kompanije koja je vodila sve poslove vezane za književnu franšizu.

Vjeruje se da je Xu Yao počeo trovati svoje kolege tri mjeseca nakon što je kompanija Yoozoo Games potpisala ugovor s Netflixom o adaptaciji književne trilogije autora Liu Cixina. Šangajska policija uhitila ga je nekoliko dana nakon što je Lin Qi završio u bolnici zbog trovanja.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.