U Ujedinjenom Kraljevstvu uskoro se otvaraju prve kuće ‘na vodik’

Prve kuće u Ujedinjenom Kraljevstvu u kojima se uređaji, uključujući kotlove, štednjake i peći, napajaju isključivo vodikom, trebale bi biti otvorene do travnja, a vlasti se nadaju da će te kuće javnosti pružiti uvid u potencijalni dom budućnosti

Projekt za razvoj dviju dvojnih nekretnina dobio je više od 300.000 eura iz financijskog programa Hy4Heat vlade Ujedinjenog Kraljevstva. Pored toga, dvije tvrtke – Northern Gas Networks i Cadent – za inicijativu su osigurale dodatnih 600.000 eura. Kuće će biti na lokaciji Sjeverne plinske mreže u Low Thornleyu, Gateshead, na sjeveroistoku Engleske. Šira ideja iza tog projekta je prikazati javnosti kako bi vodik na kraju mogao zamijeniti prirodni plin, fosilno gorivo, u domaćem okruženju. U tu svrhu građanima će biti dopušteno posjetiti spomenute kuće (u kojima nitko neće stanovati) i vidjeti kako funkcioniraju uređaji na vodik.

“Za razliku od prirodnog plina, koji je odgovoran za preko 30 posto emisija ugljičnog dioksida u Velikoj Britaniji, vodik ne stvara CO2 na mjestu upotrebe, a jedini nusproizvod je voda”, rekli su iz vlade Ujedinjenog Kraljevstva. Vodik, koji je Međunarodna agencija za energiju opisala kao “svestrani nosač energije”, ima široku paletu primjena i može se primijeniti u sektorima poput industrije i prometa. Primjeri njegove uporabe uključuju vlakove, zrakoplove, automobile i autobuse na pogon vodikovim gorivim ćelijama.

Vodik se može stvoriti elektrolizom, koja razdvaja vodu na kisik i vodik. Ako električna energija u procesu dolazi iz obnovljivih izvora, tada se krajnji proizvod naziva “zeleni vodik”. Vodikov plin koji se koristi u kućama u Gatesheadu za početak će doći u boci iako bi se u budućnosti mogao koristiti zeleni vodik. Projekt je dio šireg napora za dekarbonizaciju Velike Britanije. Potkraj 2020. premijer Boris Johnson objavio je detalje plana od 10 točaka za “zelenu industrijsku revoluciju”.

Taj plan uključuje cilj razvoja grada “potpuno zagrijanog vodikom” do kraja ovog desetljeća. Ove godine Vlada će također objaviti vodikovu strategiju koja će “iznijeti planove” za razvoj gospodarstva vodika u Velikoj Britaniji.

Komentiraj

Source:Megawatt