EPA/MOHAMMED BADRA

U tjedan dana u istočnoj Guti ubijeno 500 ljudi

Snage sirijskog režima ubile su više od pet stotina ljudi tijekom tjedna intenzivnog bombardiranja pobunjeničke enklave u blizini Damaska, tvrde aktivisti, a prenosi u subotu BBC.

Među ubijenima u Istočnoj Guti je 121 dijete, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava, promatrač sirijskog sukoba sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Sirijska vlada uz pomoć Rusije bombardira taj grad od prošle nedjelje dok Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda pokušava pronaći rješenje za primirje.

Glasovanje se od četvrtka odgodilo nekoliko puta, a trebalo bi se održati u subotu, piše BBC. Vijeće sigurnosti raspravlja o rezoluciji kojom će se pozvati na 30 dana dug prekid vatre kako bi se omogućila dostava humanitarne pomoći.

Opservatorij je u subotu objavio kako je taj dan ubijeno najmanje 29 civila, čime je broj mrtvih narastao na sveukupno 500 ljudi. Ta grupacija tvrdi kako napade provode sirijski i ruski zrakoplovi, no Moskva odbacuje da izravno sudjeluje u ofenzivi na to područje u kojem je zatočeno oko 393 tisuća ljudi.

Humanitarne organizacije izvještavaju kako je od prošle nedjelje zatvoreno nekoliko bolnica, no sirijska vlada odbacuje navode da gađa civile i ističe da pokušava samo osloboditi Istočnu Gutu od “terorista”, što je termin koji Damask koristi za opisivanje džihadističkih militanata i pobunjeničkih skupina koje dominiraju enklavom.

Sirijska vlada naglašava kako pokušava osvojiti taj teritorij jer se nalazi toliko blizu prijestolnici da ju pobunjenici mogu gađati artiljerijskom vatrom. Sirijski državni mediji pišu kako je u Damasku od prošle nedjelje ubijeno 16 civila.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres situaciju u Istočnoj Guti je nazvao “paklom na zemlji”, a američki predsjednik Donald Trump u petak navečer je za tu humanitarnu krizu izravno okrivio Siriju i njezine saveznike Rusiju i Iran, piše BBC.

Komentiraj