Sandra Simunovic/PIXSELL

Održana sjednica Vijeća za obranu, Krstičević najavio novi proces

Na Pantovčaku je u ponedjeljak u 10:30 sati počela sjednica Vijeća za obranu na kojoj se predstavlja izviješće o nabavi vojnih zrakoplova.

Na sjednicu Vijeća za obranu stigli su i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić i pukovnik Željko Ninić, koji je i osobno letio izraelskim F-16 Barakom tijekom posjeta zračnoj bazi Ramat David u Izraelu, prenosi Dnevnik.hr.

Ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević ranije danas komentirao je propali posao oko nabave borbenih zrakoplova. “Da podsjetim još jednom – natječaj je bio transparentan, Hrvatska je izabrala izraelsku ponudu, Izarel je imao preodobrenje od SAD-a, no trebali su od SAD-a dobiti i konačno odobrenje. Nekidan ste vidjeli da su došli u MORH i da su rekli da obavezu koju su imali, nisu osigurali, da nisu dobili odobrenje i da je to isključivo njihova odgovornost”, rekao je Krstičević.

Dodao je kako će proces zatvoriti transparentno na Vladi. “S ovim znanjem krećemo u nov proces koji će biti najbolji, s ciljem da Hrvatska dobije kvalitetan višenamjenski avion i da dobije nadzor svog zračnog prostora. Vlada će učiniti sve da se to i dogodi”, poručio je.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH Mirko Šundov predsjednicu su u petak izvijestili o sastanku s predstavnicima Države Izrael, koji su ih obavijestili o nemogućnosti isporuke zrakoplova F-16 Barak, prema specifikacijama iz ponude.

Kako je Ured predsjednice objavio prošlog tjedna, predjednica Kolinda Grabar Kitarović zatražila je od načelnika Glavnog stožera Mirka Šundova da na sjednici podnese detaljno izvješće o trenutačnom stanju borbenog zrakoplovstva.

Nakon sjednice Vijeća za obranu održat će se i sjednica Vlade na čijem će dnevnom redu biti samo jedna točka – Odluka o stavljanju izvan snage Odluke Vlade Republike Hrvatske o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona.

TAJNA NEOBIČNIH UZALUDNIH LOBIRANJA za nedopuštenu kupnju izraelskih aviona F-16

EKSKLUZIVNO Amerikanci ruše Krstičevićev plan kupnje polovnih izraelskih aviona

Komentiraj