‘U svojim domaćim granolama ne koristim šećer ni konzervanse’

Autor:

22.11.2023., Zagreb - Tijana Bogdanovic. Morning lab, proizvodnja granole. 
Photo Sasa ZinajaNFoto

Saša Zinaja/NFOTO

Nakon manje od dvije godine postojanja svog brenda Morning Lab, vlasnica Tijana Bogdanović svoje zdrave granule od žitarica prodaje na dvadesetak lokacija širom Zagreba, ali i na obali, a za Gastro&Wine govori kako joj je u planu širenje i na ostatak Hrvatske i izvan granica

U zemlji u kojoj su špek i luk ili dimljene kobasice, pršut i masni sir sinonim za dobar i zdrav doručak, ponuditi mješavinu zobenih žitarica, orašastih plodova sa sušenim voćem ili bez njega, pažljivo odabranim začinima i medom zvuči kao poslovno samoubojstvo. Međutim, mala privatna tvrtka Morning, s brendom Morning Lab Tijane Bogdanović upravo je proizvodnjom i prodajom granola osvojila kupce ponudivši im zdrav i ukusan nutritivni obrok za doručak. Na stranicama brenda Morning Lab možete saznati da je granola visokoenergetski proizvod, potpuno prirodan, bez šećera, aditiva ili konzervansa, da podiže energiju, pospješuje probavu i blagotvorno djeluje na organizam, a u tvrtki Morning posebnu pažnju poklanjaju tostiranju i optimalnom sušenju kako bi granole postale idealno hrskave. Kako nam je ispričala naša sugovornica i vlasnica tvrtke i brenda Morning Lab Tijana Bogdanović, u dućanima širom Hrvatske nema granole hrvatskog porijekla jer je sve uglavnom iz uvoza. Osim toga, veliki dio tih granola i pahuljica je prepuno šećera i raznih aditiva. „Glavna razlika je u tome što je Morning Lab granola hrvatski proizvod, načinjen od uglavnom hrvatskih sirovina i potpuno je prirodan, bez šećera, aditiva ili konzervansa. U kuhinji u kojoj radim ne postoji šećer, ne postoje konzervansi“, ispričala nam je Tijana i priznala da joj ovo ipak nije prvi pokušaj proizvodnje i prodaje granola.

‘Za dobru granolu je potrebna kvalitetna sirovina jer je termička obrada kratkotrajna i ne možete dugim kuhanjem zamaskirati loše sastojke’

„Morning Lab je moj drugi pokušaj i šansa da ideju o ‘homemade’ granoli realiziram u stvarnosti. Tome je prethodilo dosta uspona i jedan aterirajući pad, a to je neuspjeli pokušaj proizvodnje i prodaje granole s nekadašnjim partnericama 2015./2016. godine. Pamtim taj period po nevjerojatnom entuzijazmu i pozitivnoj energiji. Sve smo pripremile školski, gotovo štreberski, ustrojile proizvodnju, razvile recepte, osmislile strategije, natipkale 50-60 stranica poslovnog plana, osmislile brend granole pod nazivom Granolica. Djelovalo je kao da nam je samo nebo granica, ali nismo dugo trajale. Danas volim reći da je sve bilo predobro da bi bilo istinito. Različite želje i očekivanja koja je svaka od nas imala su nam počele stvarati veliki problem u funkcioniranju i komunikaciji, usprkos tome što smo imale izniman rast. I ustvari, od tog trena kada je među nama nestalo zdrave komunikacije, sve je krenulo nizbrdo i vrlo brzo smo se razišle i ugasile proizvodnju“, rekla je.

Tijana Bogdanović ističe da je Morning Lab njezin drugi pokušaj i šansa da realizira ideju o ‘homemade’ granolama. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Tijana se nije obeshrabrila, već je cijelo vrijeme u njoj tinjala ideja da granole postanu core business. „Budući da je proizvodnja Granolice ugašena na samom vrhuncu i da sam na vlastitoj koži osjetila što znači loše partnerstvo, bilo je tu jedno neodgovoreno pitanje koje me proganjalo: što bi bilo ako probam sama? Godinama sam bježala od tog pitanja, ali sustiglo me, potpuno neplanirano, spletom nekih predivnih okolnosti i malim poticajem jedne divne žene da ponovno krenem s proizvodnjom granole. I točno se sjećam dana kada sam odlučila ponovno krenuti. Bilo je to prošle 2022., u veljači, prvih dana rata u Ukrajini, kada sam shvatila koliko su moji strahovi banalni u odnosu na sve što se događa oko mene. S tadašnjim poslodavcem sam dogovorila svoj odlazak i u roku od tri mjeseca krenula ispočetka. Vjerujem da nitko normalan to ne bi tada napravio jer smo se svi prepali i pritajili iščekujući što će se događati, ali što da zaključim osim da nisam skroz normalna“, rekla je.

Granola Morning Lab hrvatski je proizvod, načinjen uglavnom od hrvatskih sirovina i potpuno je prirodan, bez šećera, aditiva ili konzervansa. FOTO: Morning Lab

Njezin „nenormalni“ potez pokazao se pravim potezom i dobitnom kombinacijom jer Morning Lab, nakon manje od dvije godine postojanja, svoje proizvode prodaje u dvadesetak lokacija širom Zagreba, ali i u Dubrovniku, Hvaru i Puli. Dakako, u planu je širenje i na ostatak Hrvatske i izvan nje. Svjesna da nije jedina krenula s idejom da proizvodi i prodaje granole, Tijana je proizvodnji odlučila pristupiti s posebnom pažnjom.

„Za dobru granolu je potrebna kvalitetna sirovina jer termička obrada granole je kratkotrajna i ne možete dugotrajnim kuhanjem zamaskirati lošu sirovinu, na primjer trpki orah. Krucijalno je granoli naći optimalno vrijeme termičke obrade jer samo jedna minuta ekstra može prepeći granolu. I na kraju, proces sušenja i hlađenja, postizanja hrskavosti je možda dio s kojim sam se najviše spoticala. Ali kada sam našla svoj modus operandi, svaki put postignem željenu hrskavost, no to je moja mala tajna koju ću sačuvati za sebe“, rekla je. Pitali smo je stoga kako i gdje nabavlja sirovine za proizvodnju granola i na što najviše vodi brigu. „Sirovine dobavljam uglavnom direktno od proizvođača i malo u veleprodaji, s naznakom da tražim domaće sirovine kad god i koliko god je to moguće. Nažalost, ponekad to nije moguće pa povremeno imam i sirovine iz uvoza, ali s nestrpljenjem iščekujem recimo berbu oraha ili lješnjaka kako bih opet dobavljala iz domaće proizvodnje. S medom nemam problema, ima ga u iznimnim količinama i iznimne kvalitete. Osim cijene, pazim na porijeklo i kvalitetu sirovine, to mi je jako bitno. Događalo se da sam ponekad vraćala sirovinu, po tom pitanju sam beskompromisna. Međutim, moram pohvaliti dobavljače jer se zaista trude imati vrhunske proizvode, jednako kao što se ja trudim napraviti kvalitetan proizvod, pa kad na stvari tako gledate, shvatite da radite s istim ciljem“, rekla je.

‘Na procesu sušenja i hlađenja, postizanja hrskavosti, najviše sam se spoticala. Ali otkad sam našla svoj modus operandi, svaki put postignem željenu hrskavost’, kaže Tijana Bogdanović. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Pohvalila se da zna od kuda dolazi kvalitetna sirovina, a od kuda manje kvalitetna. Što se tiče odnosa s hrvatskim dobavljačima i proizvođačima, poznaje ih već toliko dobro da je s nekima i prijatelj, često se čuje s njima, voli razgovarati s njima, a zajednički planiraju količine i zalihe pa ponekad popiju i kavicu. „U svakom slučaju, u mojoj glavi su stvari posložene tako da što je sirovina bolja i kvalitetnija, moj proizvod će biti ukusniji i tu je kraj priče, želim jedino i isključivo proizvoditi kvalitetan proizvod, makar bio malo skuplji“, ispričala nam je Tijana i priznala da ovaj hrabar i beskompromisan poslovni pristup nije lak, ali je drugi pokušaj pa je zahvaljujući iskustvu lakši.

„Kada pokrećete ovakav posao drugi put, definitivno je lakše nego prvi put jer imate nešto utakmica u nogama, ali svejedno nije lako. Svaki kontakt s državnim institucijama bez kojih ne možete pokrenuti biznis pretpostavlja neki novi problem za koji niste nikada čuli, ali odlučila sam ostati mirna. Sve ostalo, od ponovnog pokretanja proizvodnje granole, registracije proizvoda do deklaracija i slično je put koji sam već prošla i zaista ide lako. Jedina razlika u odnosu na 2015. jest to da ljudi znaju što je granola, ali i da sada ima puno više konkurencije. Međutim, to nije problem, dapače, s vremenom se profiliraju kvalitetni proizvodi, a ja znam da je Morning Lab granola kvalitetna i da je rađena sa strašću i puno pažnje“, rekla je.

‘Otvorila mi se opcija poslovne suradnje s jednom vrlo uspješnom pekarom i sada koristim njihov prostor i opremu’

Iako sve zvuči kao dobro razrađen i posložen plan koji je dao prve rezultate, proizvodnja granola zahtijeva i određene pripreme za prženje i sušenje orašastih plodova, pakiranje i plasman, pa smo je pitali kako je riješila povećanje proizvodnje s obzirom na to da su potrebni veći kapaciteti.

„U mom slučaju su se posložile neke lijepe okolnosti koje sam spomenula, točnije otvorila mi se opcija da uspostavim poslovnu suradnju s jednom vrlo uspješnom zagrebačkom pekarom i koristim njihov prostor i njihovu opremu, određeni broj sati i dana, s tendencijom povećanja satnice. To mi je uvelike smanjilo početna ulaganja i omogućilo da se ne zadužujem. To je jedan lijep primjer obostranog zadovoljstva i koristi gdje ja kao poduzetnik početnik koristim neiskorištene resurse velike pekare, a druga strana osim naknade za to ima i zadovoljstvo da pomaže poduzetniku početniku. U našem slučaju imamo dvije sretne strane, puno međusobnog poštovanja i funkcioniramo besprijekorno“, rekla je.

Morning Lab granola na tržištu je od lipnja 2022. kad je imala tek jedan okus, Granola Nuts, zatim su lansirali i Granola Vanilla&Strawberry, a uskoro dolazi novi okus. FOTO: Morning Lab

Kako se posao razvoja po planu, tako je i vlasnica ove male i uspješne tvrtke trenutno u procesu traženja osobe koju bi zaposlila jer joj je želja u 2024. ući s novim kolegom ili kolegicom. Morning Lab granola je na tržištu od lipnja 2022.. Iako su kupcima u startu ponudili tek jedan okus Granola Nuts, pa nakon nekog vremena i drugi Granola Vanilla&Strawberry, uskoro kreće s proizvodnjom i prodajom trećeg okusa. Ako se pitate zašto joj je trebalo tri godine da ponudi tek tri okusa, Tijana i na to ima spreman odgovor: „S obzirom na to da svaki novi okus razvijam od početka do kraja iz glave, a ne s interneta, to zaista traje mjesecima, a očekujem da će se prodavati godinama jer su okusi vrlo specifični i unikatni.“

Možda su špek, luk, dimljene kobasice, pršut i sir često na stolovima širom Hrvatske za doručak ali dobre granole, spravljene po jedinstvenoj i iskušanoj recepturi, s provjerenim namirnicama iz Hrvatske, sigurno će razvedriti mnoga lica u jutarnjim satima već nakon prvog mirisa otvaranja pakovanja, ali i zalogaja od kojeg ćete dobiti puno energije. Dakako, one pozitivne koja pršti iz brenda Morning Lab.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.