U Srbiji počeo 84-satni policijski sat

Na teritoriju Srbije u petak u 17 sati početo najdulji policijski sat od uvođenja izvanrednog stanja zbog pandemije koronavirusa i trajat će do utorka 21. travnja u pet ujutro.

Apsolutna zabrana kretanja ne važi za djelatnike komunalnih službi, djelatnike u zdravstvenom sustavu, zaposlenike poduzeća koji imaju radnu obvezu, ugostiteljske obrte s dostavom hrane na kućne adrese, taksiste s dozvolom za humanitarnu djelatnost, te medije koji imaju akreditaciju Vlade za rad u uvjetima izvanrednog stanja.

Iznimku čine i vlasnici kućnih ljubimaca koji dva puta u 24 sata na po pola sata mogu prošetati najdalje 300 metara od mjesta prebivališta.

Uobičajena vikend-karantena od petka popodne do ponedjeljka ujutro dodatno je produljena za još 24 sata, do utorka u pet ujutro, jer je ponedjeljak neradni dan zbog Uskrsa koji je po julijanskom kalendaru slavi u nedjelju 19. travnja.

Vladine mjere, usvojene na preporuku medicinskih stručnjaka iz zdravstvenog Kriznog stožera, podrazumijevaju i zabranu svih uskrsnih slavlja i bogoslužja u pravoslavnim crkvama, što je ovog tjedna potaknulo brojne prijepore u javnosti, ali su ih zajedničkim priopćenjem “presjekli” poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej i srbijanski predsjednik Aleksandar Vućić.

Oni su vjernike i sve građane pozvali da se, poštujući preventivne mjere za suzbijanje koronavirusa, suzdrže tradicionalnih uskrsnih vjerskih obreda.

Predsjednik Vučić poručio je ranije da će “podržati liječnike i život”, no da vlasti nemaju namjeru privoditi vladike i svećenstvo.

U Srbiji je od prvog službeno potvrđenog slučaja koronavirusa 6. ožujka do danas u 15 sati registrirano ukupno 5.690 oboljelih, a umrlo je 110 pacijenta, dok ih je na bolničkom liječenju 3.765, a 122 na respiratorima. Testirano je ukupno 32.566 osoba.

Komentiraj