EPA/SEBASTIAN KAHNERT

U SLOVENIJI PAD TRENDA DOLASKA IZBJEGLICA Njemačka i Austrija ograničavaju prolaz migranata na pet točaka zajedničke granice

Njemačka i Austrija su odlučile ograničiti prolazak migranata na pet točaka međusobne granice kako bi bolje kontrolirale njihov masovni priljev, objavilo je u petak njemačko ministarstvo unutrašnjih poslova.

“Želimo postići uređen proces”, objavila je jedna glasnogovornica ministarstva, preciziravši da ta mjera stupa trenutačno na snagu, ali nije rekla o kojih pet prijelaza se radi.

Berlin i Beč su se u rujnu dogovorili da će ostaviti otvorene granice izbjeglicama, a ta je odluka ubrzala priljev osoba koje bježe od rata ili siromaštva. Kontrole na granicama su ponovno uvedene sredinom rujna, ali migranti su mogli ući u Njemačku na bilo kojem mjestu.

  • Golema većina kandidata za azil prelazila je preko oko 800 kilometara duge granice između Austrije i Bavarske.

Austrija tjednima ogranizira prijevoz tisuća migranata prema Njemačkoj, ali mnogi dolaze pojedinačno i često prelaze granicu kroz šumu.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere je u srijedu oštro predbacio Austriji njezino ponašanje zato što, kako je rekao, neorganizirano šalje u Njemačku tisuće osoba.

On je dodao da je Austrija obećala da će poštivati propisane procedure. izrazivši očekivanje da se odmah počne tako ponašati.

Njemačka predviđa da će ove godine primiti između 800.000 i milijun tražitelja azila.

Šefic: Trend dolaska izbjeglica u padu

Trend dolaska izbjeglica u Sloveniju zadnjih je dana u padu, a pada i broj izbjeglica koji iz Grčke kreću “balkanskom rutom” prema sjeverozapadu, kazao je u petak na konferenciji za novinare Boštjan Šefic, glavni koordinator za migrante u slovenskoj vladi.

U Grčku je danas po njegovim informacijama iz Turske ušlo samo 4.000 izbjeglica, a prosječan priljev izbjeglica dnevno u Sloveniji je zadnjih dana pao na manje od 8.000.

  • Sloveniju je inače u više od dva tjedna otkako je započeo drugi migrantski val ušlo oko 100.000 ljudi, a službeno je evidentirana predaja njih oko 84.000 austrijskim vlastima.

Azil u Sloveniji do sada ih je zatražilo samo 49, od čega 23 iz Iraka, ali je velika većina njih unatoč tome napustila azilni dom u Ljubljani i prešla u inozemstvo, kazao je Šefic.

Iako se stanje smiruje, stvari se mogu promijeniti, ovisno od stajališta Njemačke, unatoč njenim tvrdnjama da neće zatvoriti granice, ocijenio je Šefic.

Ako Njemačka radikalno promijeni politiku prema migrantima i izbjeglicama, reagirat će i Slovenija, a za tu situaciju već imamo pripremljene mjere, kazao je Šefic.

Komentiraj