U Sloveniji 413 novih zaraza i 44 umrlih, većina restrikcija ostaje na snazi

U Sloveniji je u zadnja 24 sata, uz manji broj testiranja, uobičajen nedjeljom, potvrđeno 413 novih zaraza koronavirusom,  a od  posljedica Covida-19 umrle su 44 osobe, objavila je u ponedjeljak slovenska vlada, koja je ublažila neke mjere, no većina njih ostaje na snazi.

Unatoč još uvijek teškoj epidemiološkoj situaciji, od utorka pa do 23. prosinca vladinom se odlukom ponovo u ograničenom obliku obnavlja javni promet u cijeloj zemlji, te ublažavaju neke restrikcije glede kretanja i rada servisnih djelatnosti.

U pojedinim regijama u kojima je epidemiološka situacija bolja dopušta se kretanje stanovništva izvan matičnih općina stanovanja, ali  samo za one koji su aktivirali aplikaciju za bilježenje rizičnih kontakata, dok sve ostale restrikcije donesene krajem listopada ostaju na snazi do daljnjega.

Mjere potpunog zatvaranja ostaju i dalje na snazi za trgovinu pa su tako otvorene samo trgovine za osnovne potrepštine. Izuzetno će u razdoblju od utorka do 23. prosinca biti dopušten rad autopraonica, automobilskih salona, cvjećarnica, frizera i pedikera, a u četiri regije koje imaju bolje rezultate i prodaja odjeće i obuće te sportske opreme.

Vlada je u ponedjeljak objavila da je u zadnja 24 sata provedeno 1679 testova i potvrđeno 413 infekcija, pri čemu je rezultat pozitivnih brisova bio 24,6 posto. To je povoljnije nego dan ranije, kad je skoro trećina bila pozitivna, ali i u odnosu na stanje od prije sedam dana kad je potvrđeno 480 uz 27 posto pozitivnih testova.

Stanje u bolnicama koje se bore s velikim brojem oboljelih nije bitno promijenjeno, pa je na covid odjelima 1320 pacijenata, od čega su 208 teži slučajevi na intenzivnim odjelima. U nedjelju je kućama otpušteno 48 pacijenata.
S umrlima u zadnja 24 sata ukupan se broj žrtava bolesti Covid-19 povećao na 2107.

Od početka epidemije u Sloveniji je do sada testiranjem potvrđeno 96745 zaraza novim koronavirusom, od čega je aktivnih slučajeva 20878, a prosječan broj potvrđenih slučajeva zaraze dnevno u zadnjih sedam dana iznosi 1490, objavilo je danas slovensko ministarstvo zdravstva.

Tek kad taj prosjek padne na manje od 1350 i kad se broj hospitaliziranih stabilizira na manje od 1200 vlada planira u većoj mjeri ukinuti ili ublažiti većinu restrikcija koje i dalje ostaju na snazi.

Komentiraj