U Rusiji počeo ‘lov na vještice’. Uhitili djevojčicu zbog profilne fotografije u bojama Ukrajine

Zbog korištenja profilne fotografije na kojoj je djevojčica petog razreda moskovske škole obučena u boje ukrajinske zastave, ravnatelj škole obratio se Ministarstvu unutarnjih poslova.

Rezultat je njeno uhićnje zajedno s majkom, koje su odvedene na ispitivanje, javlja OVD-Infor, organizacija za ljudska prava.
Prema njihovom izvještaju ravnatelj škole je 29. rujna uputio žalbu Ministarstvu unutarnjih poslova i u njemu je zatražio da “ispitaju životne uvjete obitelji i uspostave uzročno-posljedičnu vezu ponašanje djeteta i njezinog građanskog položaj”.

Policija je odvela 10-godišnju djevojčicu u postaju, a naknadno su tamo doveli i njezinu majku. “Pred uplakanim djetetom sigurnosne snage grubo su udaljile majku iz škole”, navodi OVD-Info.

U postaji su policija i službe za skrbništvo nad djecom tri sata ispitivale majku i kćer. Djelomično ih je zanimalo zašto je djevojka odabrala profilnu fotografiju s plavom i žutom bojom. Zaposlenici Centra za borbu protiv ekstremizma također su pretražili majčinu povijest pretraživanja na mobitelu.

“Nakon nekog vremena policija se pojavila u obiteljskoj kući i, ne predočivši nikakve dokumente, pretražila povijest dopisivanja i pregledavanja na obiteljskim telefonima i prijenosnim računalima”, rekla je majka djevojčice. Inspektor za maloljetničke slučajeve nedavno je obavijestio ženu da će njezina obitelj biti stavljena u “preventivni registar, piše Meduza.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]