U Rimu više tisuća prosvjednika protiv vlade

FaH

Više tisuća ljudi prosvjedovalo je u subotu predvečer u središtu Rima protiv domaćih vlasti i politike vlade Mattea Renzija, napose protiv privatizacije i nesigurnosti.

U prosvjednoj povorci bili su sezonski radnici, učitelji, pristaše prava na stan za sve i sindikalisti nezadovoljni zbog privatizacije, rasipanja javnog novca, rezova u socijalnim službama i deložacija.

Prosvjede održane pod sloganom “Grad se ne prodaje” osiguravao je velik broj policajaca koji su zapriječili pristup gradskoj vijećnici prosvjednicima koji su htjeli poći onamo nakon šetnje središtem Rima.

Talijanskom prijestolnicom od studenog, kada je njezin bivši gradonačelnik Ignazio Marino podnio ostavku, upravlja prefekt kojeg je imenovala vlada kako bi osigurala vlast u gradu do novih izbora, najvjerojatnije u lipnju.

Prefekt Paolo Tronca stvorio je brojne nezadovoljnike kada je počeo rezati troškove nastojeći smanjiti gubitke gradske uprave.

“Ovi su prosvjedi važni kako bismo pokušali promijeniti planove rimske gradske uprave i države”, rekao je Stefano Fassina, bivši član lijevog krila Renzijeve Demokratske stranke (PD).

Kako piše talijanski tisak, Renzijeva vlada želi ubrzati privatizaciju kako bi smanjila golemi dug zemlje, protiv čega je dio talijanske ljevice.

Komentiraj