U riječkom HNK baletna premijera “U svakom slučaju”

Nacional

U Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u subotu je u okviru programa „Zajc Dance Lab” premijerno prikazana baletna predstava „U svakom slučaju“ , u kojoj se promišlja o poziciji članova baletnog ansambla, koji nastupaju više od dvadeset godina.

Koreograf je Vigur Gurdu, dramaturginja  je Nina Gojić, a suautori i izvođači su Svetlana Andrejčuk, Marina Grgurić, Vitalij Klok, Andrei Köteles, Irina Köteles,  Oksana Brandiboura Kožul, Cristina Lukanec, Danijela Menkinovski,  Anna Ponomareva,Svetlana Rasskazova  i Paula Rus.

Kako je najavljeno, istraživački balet radnoga naslova „U svakom slučaju” promišlja institucionalnu poziciju članova i članica baletnog ansambla HNK Ivana pl. Zajca, koji na njegovoj pozornici plešu više od dvadeset godina.

Autorski tim vodio se idejom da iskusno plesačko tijelo predstavlja neslužbeni arhiv i paralelno pamćenje institucije koje se može aktivirati obradom već postojećeg dokumentarnog materijala i zatečenog stanja institucije.

Instituciju se promatra u cjelini, s obzirom na njezine arhitektonske zadatosti, simbolički kapital, društvenu funkciju i unutarnju organizaciju što počiva na ponavljanju obrazaca ponašanja, načela proizvodnje sadržaja i formalne organizacije rada. Takav sveobuhvatni pristup preduvjet je za koreografiju koja kombinira usvojena znanja baletnih plesača sa suvremenijim izvedbenim oblicima, a sve s ciljem da se pokaže kako iskusniji baletni plesači u instituciji predstavljaju kulturnu vrijednost po sebi. Svemu navedenom pokušava se pronaći odgovarajući izraz u pokretu i kroz pokret, uvijek ostavljajući prostor za eksperiment, igru, slučaj…, naveli su iz HNK Ivana pl. Zajca.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]