U platformu CijepiSe utrošeno je gotovo četiri i pol milijuna kuna. Tko ju je zapravo radio?

Platformu cijepise.zdravlje.hr, preko koje se građani mogu prijaviti za cijepljenje protiv koronavirusa, radila je tvrtka Cuspis u vlasništvu Vinka Kojundžića, objavio je u četvrtak portal Telegram, koji je od ministra zdravstva Vilija Beroša dva mjeseca pokušao dobiti podatke o tome, a onda su shvatili da je u kodu ostao potpis tvrtke Cuspis. Iz koda stranice vidi da su u Cuspisu za izradu stranice koristili besplatni WordPress. Dodajmo da za stranicu cijepise.hr nije bio raspisan natječaj.

Tvrtka Cuspis, navodi portal, posljednjih je godina dobro poslovala s Ministarstvom zdravstva. Od 2018. do danas dobili su oko 14 milijuna kuna. Prošle je godine tvrtka u vlasništvi Vinka Kojundžića od Ministarstva zdravstva primila  2.929.083,46 kuna za informatizaciju, u 2019. godini 6.367.024,09 kuna za ulaganja u računalne programe, a u 2018. godini 3.497.338,41 kunu. U prvih nekoliko mjeseci ove godine Ministarstvo je Cuspisu platilo 913.851,35 kuna za računalne usluge, stoji na stranici državne riznice.

Prvi dan spomenuta je platforma radila samo do kraja radnog vremena u državnoj službi. Zatim su, nekima i tjednima nakon prijave, dolazili dvostruki mailovi s potvrdom prijave, a onda su i djeca pozivana na cijepljenje prije njihovih roditelja.

Kojundžić: “Diramo u nečije poslovne interese, osjećaju se ugroženo”

Nakon objavljenih informacija da je njegova tvrtka primila više od četiri milijuna kuna za izradu platforme koju su radili besplatnim alatom, javio se i Vinko Kojundžić. Demantirao je te navode i nazvao ih lažima. Za portal dnevnik.hr kazao je da na platformi Cijepise.zdravlje.hr rade tri tvrtke, a riječ o tvrtkama Ericsson Nikola Tesla, In2 i Cuspis ”kroz postojeće ugovore za informacijske podsustave CEZIH-a potpisane po provedenim otvorenim postupcima javne nabave.”

Na pitanje što je točno radila tvrtka Cuspis grupa, odgovorio je da je točno da su izradili web-stranicu i ističe da je to ‘samo jedan dio platforme’ te naglasio i da problemi koji su se dosad pojavili na platformi nemaju veze s onim što je on radio. Kojundžić je rekao da njima nije isplaćeno četiri milijuna i 400 tisuća kuna. “To je netočna i, dapače, izmišljena informacija. Kao što smo naveli, na platformi rade gore navedene tri tvrtke. Naš udio je financijski najmanji u gore navedenom iznosu. Za web site cijepise.zdravlje.hr je 196.000 kn. Mi radimo najviše novih funkcionalisti na platformi, a najmanje smo plaćeni”, ustvrdio je Kojundžić.

“Kada sam bio jedan od prva dva stručnjaka koji su napravile prve ozbiljne web stranice u Hrvatskoj 1994. i 1995. godine, sve se radilo liniju po liniju koda – ručno. Danas postoji WordPress koji je jedan od najpopularnijih alata za izradu web stranica i logično je da smo ga koristili. Bazirati cijenu nekog programskog proizvoda na cijeni alata s kojim se programira je besmisleno. Naime, danas su alati za programiranje uglavnom besplatni. Primjer vam je Microsoft Visual Studio Community koji je isto besplatan, za programiranje u Microsoft tehnologiji. Cijena programskog rješenja se bazira na broju sati koji se utroši na programiranje, testiranje i podršku, a ne na cijeni alata”, odgovorio je na pitanje je li pri izradi platforme korišten besplatan alat WordPress koji najčešće koriste blogeri.

Navodi da je njegova tvrtka s Ministarstvom zdravstva surađivala i prije dolaska Vilija Beroša na mjesto prvo pomoćnika pa onda i ministra zdravstva. “Cijela ova dirigirana hajka dolazi iz točno određenih krugova kojima smeta izrada novih funkcionalnosti programskih rješenja u relativno kratkom roku za male iznose. Diramo u nečije poslovne interese i sada se osjećaju ugroženo”, ustvrdio je Kojundžić.

Beroš: “Ja kao ministar ne znam koliko je to točno koštalo”

Ministar zdravstva Vili Beroš u petak je na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite odgovarao na brojna pitanja novinara upravo o ovoj temi.

Poručio je da nije bilo pogodovanja. “Već jutros je Ministarstvo zdravstva uputilo demantij, svi procesi bili su transparentni sukladno zakonima, svi podaci su bili objavljeni, vrlo jasno su navedeni tamo, teza o prikrivanju identiteta i dobavljača ne stoji jer je sve bilo objavljeno. Ja kao ministar ne znam koliko je to točno koštalo, ali vjerujem da je u naše priopćenje to bilo uključeno”, rekao je i dodao da se radi o složenom informatičkom procesu.

Na pitanje zašto su trebali tjedni da se odgovori da je tvrtka Cuspis radila platformu Cijepise, kazao je: “Ispričavam se ako je bilo kašnjenja u bilo kojem odgovoru. Kao ministar sam posvećen drugim stvarima. Na mrežnim stranicama ministarstva se nalaze svi elementi koji ukazuju tko je i kada potpisao ugovor. Sve je javno. Mislim da u čitavom procesu nije bilo pogodovanja, po mom mišljenju”.

Novinare je zanimalo i je li Beroš zadovoljan radom platforme. Naveo je da osobno vidi da ima nekakvih problema koji mu zadaju glavobolje. “Volio bih da ih nema, ali tu su. Vi možete reći da smo imali dovoljno vremena, ali to je iznimno zahtjevan proces. Na meni je da upirem da se to riješi”, rekao je ministar zdravstva.

O svom odnosu s Kojundžićem Beroš je rekao da nije ništa bolji ili lošiji u odnosu na druge tvrtke koje imaju ugovore. “Nikom i ničem nije bilo pogodovanja”, ponovio je i dodao da je njegova tvrtka angažirana u Ministarstvu puno prije nego što je on došao na mjesto pomoćnika ministra zdravstva.

Ministarstvo zdravstva: ‘196.000 ugovorenih s tvrtkom Cuspis kuna do sada je jedina realizirana i plaćena stavka’

O svemu se oglasilo i Ministarstvo zdravstva. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Slijedom niza medijskih objava o netransparentnosti i pogodovanju određenim dobavljačima koji su angažirani u izradi platforme CijepiSe, Ministarstvo zdravstva upućuje demanti kojim odbacuje sve tendenciozne napise o istom. Tvrtke Ericsson Nikola Tesla, In2 i Cuspis angažirane su kroz postojeće ugovore za informacijske podsustave CEZIH-a potpisane po provedenim otvorenim postupcima javne nabave. Komponente platforme CijepiSe su naručene iz stavke adaptivnih sati u sklopu postojećih ugovora.

Kako se platforma CijepiSe sastoji od većeg broja komponenti koje se stalno prilagođavaju situaciji s epidemijom, vrijednost ovog projekta se može izraziti na razini procijene od 4,467.515.63 kuna s uključenim PDV-om. Od toga, stavka u iznosu od 196.000 kuna koja je ugovorena s tvrtkom Cuspis do sada je jedina realizirana i plaćena, a odnosi se na web stranicu cijepise.zdravlje.hr koja je integrirana s servisom za provjeru statusa osigurane osobe.

Isplata ostalih stavki slijedit će prema dinamici realizacije pojedinih komponenti. Tvrtka Cuspis, kao i sve ostale navedene tvrtke, certificirani su proizvođači programske podrške koji na području informatizacije zdravstva kontinuirano rade već više od 15 godina. Slijedom toga, tvrtka Cuspis surađivala je s Ministarstvom zdravstva i prije mandata ministra Vilija Beroša te prije nego li je prof. Vili Beroš došao u sustav ministarstva.

Važno je naglasiti da svaki plan nabave ministarstva kao i registar ugovora javno su dostupni na stranici Ministarstva zdravstva pod kategorijom Pristup informacijama – Javna nabava. Slijedom toga, proces angažiranja dobavljača za platformu CijepiSe provodio se transparentno i u skladu s odredbama Zakona o javnoj nabavi Republike Hrvatske”, stojiu priopćenju.

Oglasili se Ericsson Nikola Tesla i IN2

Tijekom petka oglasile su se i tvrtke Ercsson Nikola Tesla te IN2. Iz Ericssona poručuju da nisu sudjelivali u izradi web stranice cijepise.zdravlje.hr niti su povezani s načinom rada ili održavanjem te web stranice. Evo što su napisali u priopćenju:

“Ericsson Nikola Tesla d.d. trenutačno s Ministarstvom zdravstva ima sklopljen Ugovor o održavanju i nadogradnji programske osnovice CEZIH-a, a kreiranje ili održavanje web stranice cijepise.zdravlje.hr nije dio navedenoga Ugovora. Stoga ne postoji, niti je postojala, zakonska ni ugovorna mogućnost angažmana Ericssona Nikole Tesle d.d. u poslovima vezanim uz web stranicu cijepise.zdravlje.hr.

Svi detaljni podaci vezani uz aktualni Ugovor s Ministarstvom zdravstva javno su dostupni putem Elektroničkog oglasnika javne nabave Republike Hrvatske kao i na službenoj internetskoj stranici Ericssona Nikole Tesle. Kao i dosad, sve preuzete obveze koje proizlaze iz našeg Ugovora s Ministarstvom zdravstva izvršavamo uredno i u zadanim rokovima.

Slijedom navedenoga, posve je neutemeljeno i netočno bilo kakvo dovođenje u vezu društva Ericsson Nikola Tesla d.d. i web stranice cijepise.zdravlje.hr”, kažu u kompaniji.

U nastavku pročitajte i priopćenje tvrtke IN2:

“IN2 je dugogodišnji strateški partner Ministarstva zdravstva u razvoju Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava Republike Hrvatske (CEZIH) zadužen za izgradnju i održavanje središnjeg sustava eNaručivanje koji uključuje e-Liste čekanja, e-Naručivanje, e-Prioritetno naručivanje, Središnji kalendar za praćenje ugovorenih kapaciteta i Središnji kalendar za praćenje slobodnih termina.

Na temelju postojećeg ugovora za održavanje i nadogradnju ovog sustava, IN2 je zadužen za njegovu prilagodbu potrebama procesa naručivanja građana na cijepljenje protiv bolesti Covid-19. Sama stranica cijepise.zdravlje.hr nije dio sustava eNaručivanje. Svoju ulogu u ovom složenom projektu IN2 obavlja u skladu sa svim postojećim ugovorima s naručiteljem, transparentno i profesionalno.

Sustav eNaručivanje je dizajniran i izgrađen 2012. godine, u potpunosti isporučen kao komponenta CEZIH-a 2013. godine. Sustav je Microsoft 2013. proglasio najboljim svjetskim softverskim rješenjem u području zdravstva. Ovaj sustav danas godišnje naručuje više od 4 milijuna pacijenata u RH iz preko 5000 ordinacija primarne zdravstvene zaštite u više od 60 bolnica i sve domove zdravlja, za više od 700 medicinskih postupaka. Isti je sustav IN2 isporučio i održava i u Republici Sloveniji”, navode.

 

Komentiraj