U izvješću Kkongresa, objavljenom u četvrtak Edward Snowden, bivši savjetnik američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), nazvan je “kroničnim moralizatorom i mitomanom” i dodaje se da je u redovnom kontaktu s ruskim tajnim službama.

To izvješće povjerenstva Zastupničkog doma opisuje Snowdena kao osobu nezadovoljnu svojim ugovorom s vladom, a ne kao pokretača legitimne uzbune.

Snowden je novinarima predao tisuće tajnih dokumenata 2013. i otkrio obim praćenja privatnih podataka koje su pokrenule američke vlasti nakon terorističkih napada 11. rujna 2001.

Prema tom izvješću Snowden je uzeo oko 1,5 milijun dokumenata, a medijima je predao “samo vrh ledenog brijega”.

“Većina dokumenata koje je ukrao nema nikakve veze s privatnim životom Amerikanaca, i njegova otkrića imaju veliku vrijednost za protivnike Sjedinjenih Država i one koji im žele naštetiti”, komentirao je demokratski zastupnik Adam Schiff.

Prema tom izvješću Snowden je nakon dolaska u Moskvu odmah stupio u kontakt i dalje ostao u kontaktu s ruskim obavještajnim službama. Bivši savjetnik je brzo reagirao na društvenoj mreži Twitter i rekao da se radi o “očitim lažima”.

“Nakon tri godine istrage i milijuna dolara, oni ne mogu naći niti jedan dokaz o lošim namjerama, stranom uplivu ili šteti”, dodao je Snowden koji živi u egzilu u Rusiji.

Komentiraj