HINA

U osječkom HNK-u premijerno izveden Shakespeareov “Othello”

Tragedija Williama Shakespearea “Othello”, u režiji Damira Zlatara Freya, u petak navečer premijerno je izvedena na pozornici osječkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK).

Intendant osječkog HNK-a Božidar Šnajder podsjeća da je, od početka rada ovog kazališta, “Othello” uprizoren šest puta, a posljednji put 1967. godine, kada je redatelj bio Ivan Marton, ocijenivši kako je riječ vrhunski pripremljenoj predstavi, za koju je uvjeren da će zaslužiti nominaciju za Nagradu hrvatskog glumišta.

Redatelj Frey, koji je za ovu predstavu osmislio scenografiju, koreografiju te odabrao glazbu, ističe kako se “Othello” smatra najtežom Shakespearovom tragedijom za uprizorenje, jer je u pitanju velika produkcija koja je, osim financijskog, veliki luksuz i u artističkom smislu.

“Našli smo se u funkciji ‘prevoditelja’, jer se najviše energije utrošilo da se materijal napisan prije 500 godina pokuša prevesti u današnje vrijeme, brzog života i tempa, vrijeme u kojem prevladava slika, odnosno trebalo je pronaći koncentraciju za riječ i poruku. Trebalo je komad koji traje više od pet sati staviti u snošljivo vrijeme od dva sata i sedam minuta. Ovo je bio izuzetno težak posao, ali takvu radnu strast kod glumaca dugo nisam vidio”,  napominje Frey.

Smatra kako je radom na ovoj predstavi u osječkom HNK-u stvoren “iznimno napeti kazališni triler”, koji je nastao prije 500 godina, i koji je sada rekonstruiran.

Ravnatelj Drame osječkog HNK-a Miroslav Čabraja kazao je da publici neće predstaviti “dosadnog Shakespearea, nego vrlo angažiranog Shakespearea koji korespondira sa današnjim vremenom”, i sretan je što je ansamsbl osječkog HNK-a dobio prigodu odigrati ovakav tekst i pokazati svoje potencijale.

U predstavi su, uz ostale, nastupili Aleksandar Bogdanović, Ivana Soldo-Čabraja,  Miroslav Čabraja, Petra Blašković, Davor Panić, Ivan Ćaćić i Duško Modrinić.

Dramaturg predstave je Rok Andres, kostimografkinja Ivana Bakal, oblikovatelj svjetla Tomislav Kobia.

Komentiraj