Patrik Macek/PIXSELL

U Mostu u 10 sati sjednica Nacionalnog vijeća

Nakon što je HDZ u sinoć poslao odgovore u kojima prihvaća zahtjeve koje Most postavlja lijevoj i desnoj koaliciji kao uvjet podrške za formiranje vlade, u Mostu su za utorak ujutro u 10 sati sazvali sjednicu Nacionalnog vijeća.

Nenajavljeno, Most je još noćas, po primitku odgovora iz HDZ-a ‘ad hoc’ organizirao sastanak dijela članova Vijeća. Njihovo glasnogovornik Nikola Grmoja za Hinu je pojasnio kako su na danas očekivanu sjednicu Nacionalnog vijeća, „zbog udaljenosti neki ljudi pristigli još sinoć u Zagreb pa je napravljen sastanak“.

Most je tijekom pregovora s lijevom i desnom koalicijom o formiranju vlade od njih tražio da prihvate dva ključna uvijeta – o tripartitnoj vladi i nestranačkom premijeru.

  • SDP-ova koalicija Hrvatska raste u subotu je na Glavnom odboru stranke odbacila je zahtjeve Mosta, a u službenom odgovoru koji je čelnik te stranke Zoran Milanović uputio sinoć ističe se kako je stajalište njegove koalicije da je formiranje širokog tripartitnog saveza u ovom trenutku neodrživo.

Predsjednik HDZ Tomislav Karamarko je pak nakon sinoćnje sjednice Predsjedništva poručio kako je Domoljubna koalicija pozitivno odgovorila na zahtjeve Mosta, te je predložio koalicijsku vladu s Mostom.

 Očekuje se da će se danas Nacionalno vijeće Mosta danas očitovati o odgovorima koalicije Hrvatska raste i Domoljubne koalicije.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u u 13 sati na Pantovčaku nastavlja treći krug konzultacija s koalicijama, strankama i izabranim saborskim zastupnicima o davanju mandata za sastavljanje Vlade, za što je potrebna potpora 76 izabranih saborskih zastupnika.

Komentiraj