HINA / Mladen VOLARIĆ

U KARLOVCU OGLAŠENA OPĆA OPASNOST Gradska uprava: “Pozivamo građane da ostanu smireni”

U 20:15 minuta u Karlovcu je sirenama oglašena nadolazeća opasnost, nakon što je vodostaj Kupe dosegnuo 8,02 metra. Gradski stožer za zaštitu i spašavanje pozvao je građane da ostanu mirni i da se u slučaju potrebe obrate Centru 112 i predsjednicima gradskih četvrti i mjesnih odbora.

Kupa je u 19 sati dosegnula 798 centimetara, a Korana se izlila iz korita. Proglašene su izvanredne mjere obrane od poplave.

Gradska uprava Karlovca poručila je da kada vodostaj pređe osam metara biti proglašena opća opasnost. “Pozivamo građane da ostanu smireni i da se za sve dodatne informacije obrate predsjednicima gradskih četvrti i mjesnih odbora te Službi 112”, poručili su iz karlovačke gradske uprave.

Na izvanrednoj press konferenciji Stožera za zaštitu i spašavanje grada Karlovca istaknuto je kako će vodostaj Kupe preći, a vodostaj Korane doseći osam metara. Karlovački gradonačelnik Damir Jelić rekao je kako je već podijeljeno dvadeset tisuća vreća s pijskom, a sagrađeni nasip u Mostanju sprečava izlijevanje Mrežnice. “Nadamo se kako se neće ponoviti situacija iz rujna prošle godine”, rekao je Jelić, a prenosi KAportal.

Kiša neprestano pada i u Zagrebu, zbog čega su nastali problemi u prometu. Poplavljen je podvožnjak ispod Aleje Bologne, a vatrogasci dobivaju pozive iz cijelog grada – većinom se radi o poplavljenim podrumima ili stablima koja su se srušila na cestu.

Pavle Kalinić i Siniša Jembrih na izvanrednoj konferenciji za novinare Ureda za upravljanje kriznim situacijama istaknuli su kako su sve gradske službe za hitne intervencije spremne ukoliko dođe do problema u Zagrebu zbog većih padalina.

Gospić – porast vodostaja – poplavljene prometnice

Obilna kiša koja tijekom četvrtka gotovo ne prestaje padati na širem području Gospića uzrokovala je porast vodostaja rijeka Like, Novčice i Bogdanice, a potoci i bujične vode s Velebita poplavili su prometnice i donje dijelove stambenih i gospodarskih zgrada u Gospiću i okolici.

Od jučer ujutro do večeras u Gospiću je palo više od 279 litara kiše po četvornom metru.

Kako se doznaje u ličko-senjskoj Policijskoj upravi, najkritičnije je u podvlebitskom naselju Brušanima, gdje se potok Suvaja izlio iz korita i poplavio nekoliko stotina metara državne ceste Gospić-Karlobag. Ta je cesta trenutačno zatvorena za sav promet na dionici Brušane-Baške Oštarije. Dvije ekipe Javne vatrogasne postrojbe iz Gospića ispumpavaju vodu iz podruma, a gospićki vatrogasci pumpaju vodu iz stanova i kuća u nižim dijelovima grada. Pod vodom su i lokane ceste u Ličkom Novom, Žabici, Smiljanu i Novoselu.

U Gackoj dolini zbog poplave bujičnih voda prometno je odsječen zaselak Krakovac u blizini Sinca.

U Hrvatskoj Kostajnici izvanredne mjere obrane od poplava

Zbog brzog rasta vodostaja Une, u Hrvatskoj Kostajnici proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava.

Voda je prodrla do Staroga grada Zrinskih uz granicu s BiH, no opasnosti za obiteljske kuće još nema.

Neposredne opasnosti od visokog vodostaja u Sisačko-moslavačkoj županiji još nema, ali su sve službe zaštite i spašavanja u punoj pripravnosti.

Osim postupnog rasta vodostaja Save, od danas su u porastu vodostaji Kupe i Une pa su u većini mjesta uz rijeke proglašene redovite mjere obrane od poplava.

U sisačkome Pokuplju na kritičnim mjestima nasipi se pojačavaju vrećama s pijeskom. Hrvatske vode prije su pojačale nasip u blizini Žažine i Satroga Pračna, ali kod Stare Drenčine to nije učinjeno jer se neki vlasnici nisu složili da se nasipi na njihovu zemljištu povise. Zbog toga je na 400 metara nasipa nužna nadogradnja zečjim nasipima. Kao i inače u sličnim prilikama, za promet je zatvorena lokalna cesta Žažina – Mala Gorica.

Sisački Stožer civilne zaštite obavijestio je stanovnike ugroženog područja da se pijesak i vreće mogu nabaviti preko Vatrogasne postrojbe grada Siska koja raspolaže i dovoljnim količinama pumpi, a u slučaju dodatnih intervencija treba kontaktirati Centar 112.

Dubrovnik: Zbog jake kiše, vatrogasci intervenirali više od 20 puta

Zbog velike količine kiše koja je pala u Dubrovniku u četvrtak, dubrovački vatrogasci imali su više od 20 intervencija, doznaje se iz Javne vatrogasne postrojbe dubrovačkih vatrogasaca.

Po podatcima Državnoga hidrometeorološkog zavoda, na dubrovačkom području tijekom jutra palo je 76,5 litara kiše po metru četvornome, a vatrogasci su morali intervenirati u obiteljskim kućama, ugostiteljskim objektima te u dječjem vrtiću.

“Radilo se najviše o poplavama obiteljskih kuća, ugostiteljskih objekata, poslovnih prostorija, podruma i Dječjeg vrtića ‘Palčica’. Imali smo i jedno izvlačenje vozila u naselju Kantafigu”, ističu dubrovački vatrogasci.

Po najavama meteorologa, na dubrovačkom području poslijepodne su ponovno mogući jaki pljuskovi.

Komentiraj

Source:HINA i Nacional