U Kabulu ubijena devetorica narkomana beskućnika

Nepoznati napadači ubili su u Kabulu devetoricu narkomana beskućnika, objavili su u nedjelju afganistanski dužnosnici, što je novi podsjetnik na kroničan problem s drogom u toj zemlji, najvećem svjetskom proizvođaču opijuma, ali i rijedak primjer očito koordiniranog nasilja protiv ovisnika.

Motiv napada koji se dogodio u subotu u noći nije poznat. Policija provodi istragu.

Beskućnici su spavali na otvorenom i forenzičari su utvrdili da su bili ovisnici.

Nepoznati napadači su ih ustrijelili vatrenim oružjem.

U Afganistanu ima oko 2,5 milijuna korisnika droge, po podacima ministarstva zdravlja, većinom heroina koji se proizvodi od opijumskog maka koji se uzgaja u zemlji.

Od te brojke 20.000 su beskućnici, od čega polovica u Kabulu.

Vlasti upozoravaju da je riječ o pravoj društvenoj krizi.

Ministarstvo može liječiti samo 40.000 ovisnika na godinu, a pomoć ih treba daleko više.

Širenju ovisnosti pogoduju manjak socijalne skrbi, nezaposlenost i lak pristup drogama, rekao je Shokoor Haidari, dužnosnik odjela za borbu protiv droga ministarstva zdravlja.

Najmanje 50 ovisnika beskućnika umrlo je u zadnja dva mjeseca od zime.

Afganistan je već godinama najveći svjetski proizvođač opijuma unatoč tome što je američka vlada od 2002. potrošila gotovo 8,9 milijarda dolara ne bi li se zaustavilo proizvodnju i krijumčarenje narkotika.

Afganistansko ministarstvo unutarnjih poslova ovaj je mjesec objavilo da je uhitilo petoricu visokih policijskih dužnosnika, uključujući voditelja kabulskih snaga za borbu protiv narkotika, zbog sumnje da su upleteni u krijumčarenje droge.

Komentiraj