U Južnoj Africi više od pola milijuna slučajeva koronavirusa, Brazil bilježi više od 45 tisuća novooboljelih

 

Južna Afrika ima više od pola milijuna potvrđenih slučajeva Covida 19, priopćilo je ministarstvo zdravstva te zemlje, dok je na području cijele Afrike zaraženo gotovo milijun osoba.

Industrijski najrazvijenija afrička država zabilježila je novih 10.107 slučajeva zaraze koronavirusom te sada ima ukupno 503.290 zaraženih, priopćilo je ministarstvo.

Prvi slučaj zaraze u Južnoj Africi zabilježen je prije pet mjeseci, a dosad je u toj zemlji na koronavirus testirano nešto više od tri milijuna ljudi, dok ih je umrlo ukupno 8153.

Na afričkom kontinentu ukupno je zabilježeno 934.558 slučajeva zaraze koronavirusom, umrlih je 19.752, a izliječenih 585.567, prema podacima kojima raspolaže Reuters.

Južna Afrika uvela je u potpunu karantenu krajem ožujka kako bi se spriječilo širenje virusa, ali je sada ublažila mnoga ograničenja kako bi se potaknula gospodarska aktivnost – što su učinile i mnoge države diljem kontinenta.

Stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije Mike Ryan prošloga je tjedna upozorio da iskustvo Južne Afrike pokazuje što bi se moglo dogoditi na cijelom kontinentu.

Teškoća, ako ne i nemogućnost, socijalnog distanciranja u siromašnim, gusto naseljenim afričkim urbanim područjima olakšava širenje virusa, a velik broj slučajeva u Južnoj Africi, peti u svijetu, preopteretio je već ionako opterećen zdravstveni sustav.

U Brazilu više od 45 tisuća novozaraženih koronavirusom, u Meksiku više od 9 tisuća

Brazil je zabilježio više od 45 tisuća novih slučajeva zaraze koronavirusom u protekla 24 sata, a Meksiko više od devet tisuća, što je najviše do sada.

Brazilsko minsitarstvo zdravstva priopćilo je da su u Brazilu u protekla 24 sata zabilježena 45.392 nova slučaja zaraze koronavirusom, dok je umrlih bilo 1.088.

Otkako je počela pandemija, u Brazilu se koronavirusom zarazilo više od 2,7 milijuna ljudi, dok se službeni broj umrlih popeo na 93.563, pokazuju podaci ministarstva.

Meksičko ministarstvo zdravstva izvijestilo je da je u proteklih 24 sata zabilježeno rekordnih 9.556 novopotvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, što je ukupno 434.193 slučaja.

Umrle su 784 osobe, što je ukupno 47.472 umrlih.

Broj zaraženih u Meksiku, prema priopćenju vlade, vjerojatno je znatno veći od broja potvrđenih slučajeva.

Komentiraj