Goran Stanzl/PIXSELL

U četvrtak odluka o žalbama na Todorićev istražni zatvor

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u srijedu poslijepodne je dovršilo razmatranje žalbi na određivanje istražnog zatvora bivšem vlasniku Agrokora Ivici Todoriću, zatvorenom zbog opasnosti od bijega nakon izručenja iz Londona, a odluka će biti poznata u četvrtak.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić kazao je da će odluka biti poznata u četvrtak oko 10 sati.

Pojasnio je i da je izvanraspravno vijeće odlučivalo o tri žalbe. Prošlogodišnjoj, prvoj žalbi Todorićeve obrane na određivanje istražnog zatvora dok se on nije nalazio u Hrvatskoj, njihovoj žalbi na odluku suca istrage o zadržavanju u istražnom zatvoru nakon izručenja, ali i žalbi tužiteljstva na odluku da mu se ne produlji istražni zatvor zbog utjecaja na svjedoke.

Najvjerojatnije ostaje u Remetincu

Na ročištu prošlog četvrtka sudac istrage je odlučivao o prijedlogu obrane da Todorića puste na slobodu jer je ispitana većina svjedoka, ali i novom zahtjevu tužiteljstva da ga se zadrži zbog opasnosti od bijega.

S obzirom da odluka izvanraspravnog vijeća nije odmah objavljena izvori bliskih istrazi nagađaju da Todorić ostaje u istražnom zatvoru.

Obrana je ranije najavila da će tek ukoliko izvanraspravno vijeće potvrditi osnovanost odluke o istražnom zatvoru u drugoj žalbi tražiti da se zatvor zamijeni boravkom na slobodi uz jamčevinu od oko milijun kuna. Vjerojatno u većem iznosu od onoga koji je sudac istrage prošloga tjedna odbacio, a bio je jednak jamčevini uz koju je Todoriću u Londonu omogućeno da se brani sa slobode tijekom ekstradicijskog postupka.

Todorić na ispitivanju u tužiteljstvu

I dok je sudsko izvanraspravno vijeće odlučivalo o istražnom zatvoru Todorića je iz Remetinca doveden na ispitivanje u tužiteljstvo, gdje bi pred tužiteljima zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva trebao iznijeti svoju obranu za izvlačenje novca iz Agrokora. Njegova odvjetnica Jadranka Sloković ranije je najavila da će iznijeti obranu “u jednom i drugom postupku”.

Todorić je zajedno sa svojim sinovima Ivanom i Antom, ali i 12-ero Agrokorovih menadžera te revizora osumnjičen zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna iz Agrokora. Istraga je naknadno proširena i zbog zajmova što ih je investicijski fond Nexus Private Equity Partneri preko tvrtke Nexus ulaganja dao Agrokoru.

Od pokretanja istrage Todorić nije bio ispitan u tužiteljstvu, ali je sve sumnje u svoju krivnju odbacivao u nizu blogova koje je objavljivao iz Londona, a u kojima je među ostalim tvrdio da je žrtva političkog progona.

Komentiraj