U borbi za vlast sud će odlučiti tko je legalni predsjednik HTS-a

U obračunu oko hrvatskog tenisa bivši potpredsjednik HTS-a Petar Mirić tvrdi da je postao predsjednik te smatra da je Nikolina Babić nelegalna predsjednica. Tempo donosi pozadinu sukoba u Hrvatskom teniskom savezu

Već godinama u Hrvatskom teniskom savezu vode se borbe za vlast, a najnoviji obračun zbio se 2. veljače u Osijeku, gdje je održana izvanredna sjednica skupštine HTS-a, na kojoj je za novog predsjednika izabran Petar Mirić. Mirić je do 2019. godine bio dopredsjednik Saveza koji je ovim potezom smijenio predsjednicu Nikolinu Babić. Međutim, pitanja je više. Je li izvanredna skupština bila legalna, jesu li okupljeni na izvanrednoj skupštini bili verificirani skupštinari ili su se lažno predstavljali, kao što tvrdi onaj dio HTS-a okupljen oko predsjednice Nikoline Babić, te jesu li imali pravni temelj za smjenu predsjednice. Sud ili sudovi će o tome odlučivati, ali priča koja stoji iza ovih događaja iznimno je zanimljiva.

Ime Petra Mirića spominje se još od vremena kada je Franjo Luković, bivši čelni čovjek Zagrebačke banke, bio predsjednik HTS-a, a Mirić dopredsjednik. Tijekom šest godina njegove vladavine, od 2012. kada je na tom mjestu zamijenio Radimira Čačića, pa do 2018., skupština HTS-a podijelila se na one koji daju podršku Lukoviću i na one koji ga žele smijeniti. Oni koji su ga podržavali dolazili su pretežno iz Slavonije, oni koji su mu se protivili bili su predstavnici Zagrebačkog teniskog saveza koji su mu ponajviše zamjerali načine financijskog poslovanja Saveza i odnos prema Nacionalnom teniskom centru koji se nalazi na Zagrebačkom velesajmu i koji je u to vrijeme propadao zbog duga HTS-a prema Velesajmu. Petar Mirić dugo je vremena davao podršku Lukoviću. Ovaj imućni inženjer građevine koji vozi Bentley bio je član skupštine kao predsjednik Hrvatskog teniskog saveza veterana. Međutim, tada dolazi do zanimljive situacije. Kako je Mirić već tada gajio nadu da će jednog dana postati predsjednik HTS-a, onda je Luković to zamijetio te mu jasno dao do znanja da se to, dok je on predsjednik, nikada neće dogoditi. Ogorčeni Mirić tada ga se počinje odricati, a kako je primijetio da je Lukovićeva oporba sve jača, onda ih je odlučio podržati.

Petar Mirić godinama je u vrhu HTS-a sa željom da postane predsjednik. To mu dosad nije uspijevalo, no oporbenjaci su na izvanrednoj skupštini, za koju se ne zna je li bila legalna, upravo njega izabrali za predsjednika. FOTO: Dino Stanin/PIXSELL

Godine 2018. dolazi do smjene Lukovića. On je isprva podnio ostavku pred održavanje skupštine za koju je znao da će na njoj biti smijenjen. Međutim, nekoliko dana kasnije kazao je da se predomislio i otkazao održavanje skupštine. Kako je Luković otkazao održavanje skupštine, tako su oporbenjaci održali izvanrednu skupštinu na kojoj su ga smijenili. Na izvanrednoj sjednici održanoj početkom travnja 2018. za v.d. predsjednika izabrali su Petra Mirića. Bio je to neobičan potez jer je na čelo Saveza postavljen dojučerašnji partner Franje Lukovića.

Kada smo razgovarali s nekoliko čelnika HTS-a i pitali ih zašto su izabrali Mirića, jedni su rekli da im je pomogao u rušenju Lukovića, drugi da su time željeli pokazati svoje poštenje, dok su treći tvrdili da je im je Mirić dobrodošao jer je prilično dobro umrežen te da je u to vrijeme imao dobre odnose s Milanom Bandićem i Ivicom Lovrićem. Zahvaljujući tim njegovim vezama ili bez obzira na njih, Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba potvrdio njegov izbor za v.d. predsjednika sasvim legalnim, što je napravilo i Ministarstvo uprave, na čijem je čelu tada bio Lovro Kuščević.

Petar Mirić bio je do 2018. bliski suradnik bivšeg predsjednika HTS-a Franje Lukovića, ali mu je okrenuo leđa i pomogao sadašnjoj vlasti da ga smijeni

Ipak, bilo je jasno da novi čelnici HTS-a moraju izabrati novog predsjednika koji neće biti vršitelj dužnosti. Iako HDZ brine o takvim stvarima, ovog puta vladajuća stranka nije imala svog kandidata iza kojeg bi čvrsto stala. Tada su se pojavile dvije kandidatkinje, članice HDZ-a, a to su Marijana Čagalj i Nikolina Babić.

Marijana Čagalj je Splićanka koju se krajem prošle godine spominjalo kao moguću novu ravnateljicu Fonda za obnovu, a početkom ove kao moguću ministricu graditeljstva. Ipak, Zagrebački teniski savez, čiji se vrh za sve pitao, odlučio se za Nikolinu Babić koja je kratko vrijeme sjedila u Saboru. Ona je u to vrijeme imala i blagu podršku tada iznimno utjecajnog Milijana Brkića. Istovremeno, otpala je i ideja koju su predlagali iz Hrvatskog olimpijskog odbora, a to je da predsjednik HTS-a postane Ivan Vrdoljak.

Nikolina Babić postala je predsjednica HTS-a 2018. godine, nakon što je smijenjen Franjo Luković. Oporba tvrdi da njezin izbor za predsjednicu nije bio legalan. FOTO: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Već tada je Petar Mirić iskazivao nezadovoljstvo što se o njemu ne razmišlja kao o novom predsjedniku Saveza. Diskretno je ukazivao članovima pobjedničke struje u HTS-u kako Nikolina Babić nije najbolji odabir za predsjednicu. Ipak, ona je u lipnju izabrana za novu predsjednicu HTS-a, dok je Mirić izabran za dopredsjednika. Istovremeno, u lipnju 2018. on je bio prvi čovjek Organizacijskog odbora polufinalnog dvoboja Davis Cupa između Hrvatske i SAD-a koji se igrao u Zadru.

Hrvatska teniska reprezentacija te je godine osvojila Davis Cup, da bi u prosincu iste godine Petar Mirić na skupštini HTS-a optužio Nikolinu Babić za prepravljanje financijskog izvješća o organizaciji polufinalnog dvoboja Davis Cupa između Hrvatske i SAD-a u Zadru. Ona mu je odgovorila da „destabilizira i ruši ugled HTS-a” te dala na glasovanje njegovu smjenu, što je i prihvaćeno. Mirić je rekao kako je prije početka sjednice urudžbirao svoju ostavku.

Vatroslav Šrajer godinama je podržavao Franju Lukovića kao predsjednika, a trenutno je vođa oporbe koja želi preuzeti vlast u HTS-u. FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

Činilo se za Nikolinu Babić i tadašnje vodstvo HTS-a da su riješili sve probleme. Ona je tada bila predsjednica sve do kraja mandata koji je prethodno pripadao Lukoviću, da bi u srpnju 2019. bila ponovo izabrana na tu poziciju, ovog puta na četiri godine. Međutim, Franjo Luković nije mirovao te se odlučio žaliti na odluku Ministarstva uprave i Gradskog ureda za opću upravu Grada Zagreba kojom je izvanredna sjednica skupštine HTS-a na kojoj je on smijenjen proglašena legalnom.

Luković je tvrdio da je nelegalna. Početkom 2020. Upravni sud dao mu je za pravo tako što je poništio rješenja Gradskog ureda za opću upravu Grada Zagreba kao prvostupanjskog i Ministarstva uprave kao drugostupanjskog tijela koji su odobrili upis Petra Mirića kao vršitelja dužnosti predsjednika Saveza od Lukovićeve smjene do izbora Nikoline Babić nekoliko mjeseci kasnije. U veljači 2022. Visoki upravni sud potvrdio je tu presudu i upis Petra Mirića u Registar udruga kao v.d. predsjednika HTS-a proglašava ništavnim. Doista, njegovo ime je izbrisano iz tog registra i za to razdoblje vraćeno je ime Franje Lukovića.

Visoki upravni sud potvrdio je da je izbor Mirića za v.d. predsjednika 2018. bio nelegalan, oporba smatra da nakon toga ništa u HTS-u nije bilo legalno

Za Lukovića je ovo bila velika pobjeda jer mu je godinama bilo neshvatljivo kako je grupa skupštinara HTS-a uspjela stvoriti većinu i zbaciti ga s položaja čelnog čovjeka HTS-a. S druge strane, sadašnjim čelnim ljudima HTS-a bilo je nejasno kako je izbor v. d. predsjednika Saveza bio nelegalan ako im je njihov pravnik Mario Pavić na sjednici skupštine 2018. rekao, kako stoji u zapisniku, sljedeće: „Kako je predsjednik Luković otkazao skupštinu koju je sam sazvao za 5. 4. 2018. godine, na kojoj je trebao biti izabran novi predsjednik i obzirom, da je gosp. Luković dao neopozivu ostavku, a na ovoj Skupštini s danom 5. 4. 2018. je razriješen svoje funkcije, da bi Savez mogao dalje funkcionirati, potrebno je osigurati potrebne uvjete za to. Zato je nužno i neophodno da se danas na ovoj Skupštini izabere vršitelj dužnosti predsjednika HTS-a, koji će imati ovlasti predsjednika i koji će biti upisan u Registar udruga kod GUZOP GZ kao odgovorna osoba za zastupanje HTS-a. Danom upisa dužnosti predsjednika HTS-a u Registar udruga RH, gosp. Luković bit će izbrisan iz tog Registra RH kao odgovorna osoba za zastupanjem HTS-a“. Tako se i dogodilo, v.d. predsjednik upisan je u Registar udruga, ali Visoki upravni sud srušio je odluku Gradskog ureda za opću upravu Grada Zagreba i Ministarstva uprave.

Što se događalo tijekom proteklih godinu dana otkako je Visoki upravni sud donio ovu odluku? Prema saznanjima Tempa, Franjo Luković koji će u ožujku proslaviti 73. rođendan, ne namjerava se ponovo kandidirati za predsjednika HTS-a. Odluka suda za njega je dovoljna satisfakcija. Vrh HTS-a isprva se nije uzbuđivao, smatrao je da nema tzv. domino-efekta, odnosno da to što je Petar Mirić bio nelegalno upisan kao v.d. predsjednika HTS-a ne znači da je automatski nelegalna i skupština koju je on sazvao i na kojoj je Nikolina Babić izabrana za predsjednicu. Uostalom, nijednim sudskom odlukom nije odlučeno da je Nikolina Babić nelegalno izabrana za predsjednicu HTS-a. Neki su se pitali kako je onda za Ministarstvo uprave izvanredna skupština bila legalna i je li u to na neki način upleten bivši ministar Lovro Kuščević koji je u međuvremenu optužen za zloupotrebu položaja i ovlasti. U to vrijeme državna tajnica u Ministarstvu uprave bila je Josipa Rimac. Jedan ugledan član HTS-a rekao nam je „a što ako je u prisluškivanju Josipe Rimac ‘ulovljen’ i razgovor u kojem joj netko iz HDZ-a sugerira da Ministarstvo uprave legalizira novu vlast u Hrvatskom teniskom savezu“?

Franjo Luković bio je šest godina predsjednik HTS-a, od 2012. do 2018. godine, nakon čega je smijenjen. FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Onaj koji nije mirovao je Vatroslav Šrajer, predsjednik Osječko-baranjskog teniskog saveza, koji je oduvijek davao podršku Franji Lukoviću te se angažirao oko rušenja legalnosti sjednice na kojoj je Luković opozvan. Njemu se pridružio Petar Mirić koji je shvatio da mu se nudi prilika na koju je godinama čekao, a to je da postane predsjednik Hrvatskog teniskog saveza. I zato je on sa zadovoljstvom dočekao odluku Visokog upravnog suda da je njegovo proglašenje v.d. predsjednikom Saveza bilo nelegalno.

Pomalo paradoksalno zvuči činjenica da Petar Mirić na izvanrednoj skupštini postaje predsjednik HTS-a zahvaljujući tome što je bio 2018. nelegalno izabran za v. d. predsjednika. Šrajer je gostovao na HTV-u i govori kako mu je suspektno vrijeme, a godina je bila 2018., kada je Petar Mirić nelegalno izabran za v.d. predsjednika jer, kako je rekao, poznato je tko je tada bio ministar uprave, a tko državna tajnica u tom ministarstvu. Lovro Kuščević i Josipa Rimac.

Lovro Kuščević i Josipa Rimac bili su 2018. ministar i državna tajnica u Ministarstvu uprave koje je smjenu Lukovića 2018. proglasilo legalnom. Visoki upravni sud u veljači 2022. proglasio ju je nelegalnom. FOTO: Grgo Jelavic/PIXSELL

Kako bilo, 2. veljače su Šrajer i ostali skupštinari održali izvanrednu sjednicu HTS-a na kojoj su smijenili Nikolinu Babić i imenovali Petra Mirića za novog predsjednika. Navodno je Petar Mirić ubrzo nakon toga javio ITF-u, međunarodnoj teniskoj organizaciji, da je on novi predsjednik. Temelj za smjenu jest činjenica da je 2018. Mirićev izbor za v.d. predsjednika bio nelegalan, što je potvrdio Visoki upravni sud. Iako ne postoji ni jedna druga sudska odluka, Šrajer, Mirić i ostali tvrde da onda ni skupština koju je Mirić sazvao kao v.d. predsjednik nije legalna, a slijedom toga ni izbor Nikoline Babić za predsjednicu HTS-a na toj sjednici skupštine nije legalan. Problem je što ni jedno sudsko tijelo još nije donijelo presudu koja potvrđuje nelegalnost te skupštine i izbora Nikoline Babić za predsjednicu. Odnosno, kako kažu ljudi bliski Nikolini Babić, nema domino-efekta na koji su računali oporbenjaci.

Pitanje je i je li skupština održana u Osijeku bila legalna. Andrej Todtling odvjetnik je HTS-a koji je prijavio Nadzornom odboru HTS-a kako je skupština održana u Osijeku nelegalna. Po njemu, skupština je sazvana temeljem Statuta HTS-a iz 2008. koji nije na snazi, već je na snazi statut iz 2018. s promjenama donesenim 2020. Šrajer je izjavio kako su to nevažeći statuti, kao što je sve nevažeće nakon smjene Lukovića. Zatim se tvrdi kako je izvanredna skupština u Osijeku sazvana nelegalno jer nije bilo dovoljno predlagatelja, a oni koji su je sazvali morali su se prvo obratiti predsjednici HTS-a sa zahtjevom za održavanjem izvanredne sjednice, pa ako ih ona odbije, onda je oni mogu, bez njenog odobrenja, održati. No Šrajer i ostali ne priznaju Nikolinu Babić kao predsjednicu pa joj se nisu ni obratili.

Sud nije donio odluku prema kojoj bi izbor Nikoline Babić za predsjednicu HTS-a bio nelegalan pa nema domino-efekta na koji je oporba računala

Prema izvješću iz Osijeka, sjednici je prisustvovalo 28 skupštinara od kojih je 25 glasovalo za smjenu Nikoline Babić. No odvjetnik HTS-a tvrdi da skupština ima 50 članova te je 25 glasova, čak i kada bi se zakonski priznalo održavanje izvanredne skupštine, nedovoljno za smjenu. Za to je potrebno 26 glasova. Upitno je jesu li tih 28 skupštinara doista zakoniti predstavnici u skupštini. Kada se pogleda lista skupštinara, primjećuje se da je, primjerice, prisutan bio Saša Felendeš iz teniskog saveza Virovitičko-podravske županije. To nije upitno, upitno je to što se na skupštini pojavila i njegova supruga Katarina Felendeš ispred Teniskog kluba Kaštela.

U konačnici, Šrajer tvrdi da „Gradski ured za opću upravu, koji vodi registar udruga, već godinu dana nije postupio po pravomoćnoj i ovršnoj presudi Visokog upravnog suda RH kojom je potvrđena presuda i rješenje prvostupanjskog Upravnog suda u Zagrebu. I to pod smiješnim obrazloženjem ovlaštenih osoba da ”takvu sudsku praksu dosad nisu imali pa ne znaju kako bi postupili“. Čini se da, s pravne strane, ovaj slučaj neće biti tako brzo riješen, a 4. svibnja održat će se redovna izborna skupština HTS-a jer uskoro istječe četverogodišnji mandat Nikoline Babić. Oni koji su na njenoj strani podržat će, kako saznajemo, njenu kandidaturu za novi, četverogodišnji mandat.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]