U BiH koronavirusom zaraženo 740 osoba, preminulo 30 ljudi

Broj zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini popeo se na 740. Umrlo je 30 osoba, dok je oporavljeno 68, javlja Klix.ba.

Iz Kliničkog centra u Banjoj Luci potvrdili su kako je kod njih protekle noći umro stariji muškarac kod kojega je testiranjem potvrđena zaraza virusom. Preminuli je bio kronični bolesnik kod kojega je koronavirus samo pogoršao komplicirano zdravstveno stanje.

Od utorak ujutro služba civilne zaštite počela je uspostavljati šatorska naselja na svim graničnim prijelazima koji su još u funkciji, a na njima do sada nije bilo uspostavljenih lokacija za detaljne sanitarne inspekcije. Stožer civilne zaštite Federacije BiH zapovjedio je uspostavu karantenskih naselja na prijelazima na kojima ih do sada nije bilo, poput Orašja, Kamenskog, Doljana i Neuma.

U Republici Srpskoj, pak, vlast je već počela koristiti odredbe izvanrednog stanja pa je tako odlukom entitetske predsjednice Željke Cvijanović o utorka na snazi uredba sa zakonskom snagom kojom će se kaznama od 500 do 5000 eura kažnjavati fizičke i pravne osobe za koje policija ocijeni da šire lažne vijesti i dezinformacije “kojima se izaziva panika i narušava javni red i mir”.

Komentiraj