Pixabay

U Beču održana projekcija filma “Otto i Hrvati”

Povodom 106. godišnjice rođenja Otta von Habsburga u utorak navečer je u hrvatskom veleposlanstvu u Beču (foto ilustracija Pixabay) održana projekcija filma “Otto i Hrvati” redatelja Vanje Vinkovića.

U pozdravnom govoru hrvatska veleposlanica u Austriji Vesna Cvjetković naglasila je da je ta prigodna svečanost mali znak zahvale Ottu von Habsburgu, koji je bio veliki prijatelj Hrvatske.

“Projekcija filma održana je u povodu 106. godišnjice rođenja Otta von Habsburga, koji je bio veliki vizionar ujedinjene Europe”, rekao je bivši hrvatski ministar znanosti i koproducent filma Pavo Barišić. Dodao je da u godini značajnih obljetnica poput sto godina od završetka Prvog svjetskog rata, Hrvatska obilježava pet godina članstva u EU-u. “U tom smislu Otto von Habsburg kao zastupnik u Europskom parlamentu snažno se zauzimao za integraciju Hrvatske u EU”, kazao je Barišić.

Praizvedba filma bila je 2013. godine u Vukovaru, dvije godine kasnije prikazan je u Europskom parlamentu.

Film govori o životu i radu Otta von Habsburga, od krunskog princa do vizionara ujedinjene Europe. Bio je predsjednik Međunarodnog paneuropskog pokreta, istaknuti zastupnik u Europskom parlamentu gdje je zastupao bavarsku CSU, veliki zagovornik širenja EU-a, a posebno se zalagao za pristup Hrvatske u Uniju. “Otto von Habsburg dokazao se kao iskreni prijatelj Hrvatske”, kazao je Mislav Ježić predsjednik hrvatske Paneuropske unije .

Projekcija filma “Otto i Hrvati” u Beču održana je u organizaciji austrijskog Paneuropskog pokreta, hrvatske Paneuropske unije i veleposlanstv RH u Austriji.

Komentiraj