U Americi obnovljena pravosudna bitka o smrtnoj kazni, rasizam i u broju presuda

Obnovljena je pravosudna bitka o smrtnoj kazni u Americi koja je odgodila čak četiri sudske egzekucije ovaj tjedan, dok aktivisti za ukidanje smrtne kazne upozoravaju da broj osuđenih crnaca uvjerljivo nadilazi njihov ukupni broj u općoj populaciji Sjedinjenih Američkih Država.

Nakon što je administracija predsjednika Donalda Trumpa prošle godine najavila da će nastaviti provoditi egzekucije osuđenika koje su federalni sudovi osudili na smrt, Vrhovni sud nedavno je tankom većinom, s pet prema četiri glasova sudaca, potvrdio tu najavu, glasajući da federalne egzekucije “mogu biti nastavljene kako je i planirano”, javlja BBC.

No nekoliko izvršenja smrtnih kazni koje su trebale biti provedene ovaj tjedan, među kojima i jedna u ponedjeljak, odgođene su, jer je sud savezne države presudio kako “ima još neriješenih zakonskih pitanja”.

U ponedjeljak je trebao biti pogubljen Daniel Lewis Lee, osuđen da je 1996. mučio i ubio obitelj u Arkansasu, a njihova tijela bacio u jezero. Među žrtvama bilo je i dijete. Još tri smrtne kazne trebale su biti izvršene ovaj tjedan, ali su odgođene nakon intervencije sudova.

Zakonitost smrtne kazne predmet je dugogodišnjih pravnih prijepora u SAD-u. Vrhovni sud proglasio je tu vrst kažnjavanja nelegalnim 1972. godine, ali je isti taj sud četiri godine kasnije, 1976, sudovima na razini američkih država dopustio da opet uvedu smrtnu kaznu.

Šesnaest godina kasnije, 1988, usvojeni su zakoni kojim je federalna smrta kazna opet postala dopuštenom, pa smrtne kazne sada mogu izricati i federalni sudovi i sudovi saveznih država. Od 1988. 2018, na smrtnu kaznu pred federalnim sudovima osuđeno je 78 ljudi, ali su dosad samo tri i izvršene. Trenutno 62 “federalna” osuđenika čekaju egzekuciju. Istodobno, ukupno 2620 osuđenika na smrt u Americi čeka izvršenje kazne. Od 1976, usmrćeno je 1519 osuđenika.

Prošle godine, državni tužitelj William Barr, suradnik predsjednika Trumpa, najavio je ponovno uvođenje federalne smrtne kazne, tvrdeći kako “Ministarstvo pravosuđa podržava vladavinu prava, a i žrtvama i njihovim obiteljima dugujemo provođenje kazne kakvu predviđa naš pravosudni sustav”.

Članovi obitelji žrtava, međutim, nerijetko se protive smrtnoj kazni nad počiniteljima zločina protiv njihov obitelji. Earlene Peterson, majka i baka žrtava Daniela Lewisa Leeja, izjavila je da smatra kako bi osuđenik trebao dobiti doživotnu kaznu zatvora, kakvu je dobio i njegov supočinitelj.

Posljednja smrtna kazna izvršena je 2003. nad veteranom Zaljevskog rata Louisom Jonesom Jr, kojemu nije pomogla obrana prema kojoj je 19-godišnju vojnikinju Tracie Joy McBride silovao i ubio pod utjecajem nervnog otrova koji je navodno ispalila iračka strana.

Ovoga tjedna trebale su biti izvršene još tri smrtne kazne nad osuđenicima za silovanja, mučenja i ubojstva više ljudi, uključujući i djecu.

Sva su četiri osuđenika bijelci, ali aktivisti protiv smrtne kazne upozoravaju kako je rasno pitanje i tu golem problem. Naime, premda crnci čine tek nešto više od trinaest posto stanovnika SAD-a, 34 posto dosad pogubljenih u smrtnim kaznama crne su boje kože, i čak 42 posto onih koji trenutno čekaju egzekuciju.

Komentiraj