Tužne brojke. 289 djece izgubilo život u prvih pola godine pokušavajući preko Mediterana doći u Europu, izvještava UN

Autor:

epa10704616 Migrants disembark a Coast Guard vessel as they arrive to port in Kalamata, Peloponnese, Greece, 21 June 2023. The vessel transported 63 migrants, who were found on a sailboat 27 nautical miles southwest of Tainaros, Greece. The rescued people, who say they are mainly citizens of Iraq, Iran, Syria and Morocco, have been transferred to the warehouses where they will remain until the migration proceedings are completed.  EPA/NIKITAS KOTSIARIS

EPA/NIKITAS KOTSIARIS

Oko 289 djece izgubilo je život u prvih šest mjeseci 2023. pokušavajući doći u Europu preko Sredozemnog mora, što je znatan porast, priopćio je UN u petak.

Taj je broj dvostruko veći nego u prvih šest mjeseci 2022., dodao je UN-ov fond za djecu (UNICEF), pozivajući na uspostavu sigurnih humanitarnih koridora koji će omogućiti da se djeca sklone u Europu. “Broj djece koja su izgubila život pokušavajući prijeći Sredozemno more i doći u Europu udvostručio se u prvom polugodištu u odnosu na isto razdoblje lani”, rekla je čelnica za migracije i raseljene osobe u UNICEF-u, Verena Knaus.

“Ocjenjujemo da je 11.600 djece u prvih šest mjeseci ove godine prošlo tim putem, što je dvostruko više nego u istom razdoblju 2022.”, dodala je.

U prva tri mjeseca 2023., oko 3.300 djece na toj ruti – što je 71 posto ukupnog broja – nisu imali pratnju ili su bili odvojeni od obitelji, navodi UNICEF. To je triput više nego u istom razdoblju lani. “Ta djeca moraju znati da nisu sama. Čelnici cijelog svijeta moraju odmah reagirati”, istaknula je Verena Knaus.

Eurozastupnici su u četvrtak tražili donošenje “strategije sigurne i stalne potrage i spašavanja” migranata na Mediteranu, pošto je sredinom lipnja kod grčke obale potonuo brod, pri čemu je možda poginulo više od 600 ljudi.

Oronula i prekrcana koćarica koja je isplovila iz Libije potonula je blizu Grčke u noći na 14. lipnja. Samo su 104 putnika spašena s brodice na kojoj je bilo oko 750 ljudi, ističu eurozastupnici. Pronađena su 82 tijela, a pretpostavlja se da su i ostali mrtvi.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.