TUŽNA ISTINA ‘Priča o nasilju nad ženama stara je 50-ak godina i jako se malo radi na tome’

Autor:

20.11.2023., Zagreb - Inicijativa Kava za zenska prava organizirala je prosvjednu akciju protiv nasilja nad zenama ispred zgrade MUP-a na Savskoj ulici u Zagrebu. Dunja Bonacci Skenderovic. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Dunja Bonacci Skenderović, neovisna konzultantica za suzbijanje nasilja nad ženama za HRT je rekla je kako očekuje da će policija i DORH u slučaju Matanić istražiti sve te da će se podići kaznena prijava i sve krenuti u kazneni sudski postupak.

Na institucijama je da poštuju žrtve i njihovu odluku žele li one ostati anonimne ili ne. Ako se žrtve odluče progovoriti, treba se štititi njihova anonimnost“, istaknula je.

Dodaje da javnost ne treba znati tko su žrtve.

“Bitno je da se da podrška žrtvama te da se one kroz dostupne servise za pomoć žrtvama osnaže i onda one same odluče na koji način će dati svoju izjavu”, rekla je.

Naglašava kako se ovdje radi o Akademiji gdje su i prošle godine bili prosvjedi studentica protiv profesora, ali ništa nije napravljeno.

Poslana je poruka žrtvama da se neće ništa puno napraviti”, kaže Bonacci Skenderović.

Ističe kako se mora stati na stranu žrtava i ne tražiti od njih da javno izlaze u medije.

SERIJSKO ZLOSTAVLJANJE Pravobraniteljica Višnja Ljubičić podnijela DORH-u kaznenu prijavu protiv Matanića i s njima će surađivati

Govori kako se anonimnost žrtava treba poštovati, ali dodaje kako je u ovom slučaju jako poznat zlostavljač te da će se vidjeti epilog slučaja.

Droga i alkohol nisu olakotna okolnost jer su bile targetirano određene djevojke, te su im se slale poruke koje nestaju nakon nekog vremena. Netko tko je pod utjecajem droge i alkohola ne može unaprijed razmišljati o svojim postupcima“, naglasila je.

Ističe kako smo jako loše društvo, ali kako je to globalni problem.

“Kada žrtva prijavi, upire se prst u nju i prolaze institucionalnu torturu gdje moraju više puta svjedočiti i dokazivati da im se nešto dogodilo. Naravno da žene nakon toga odustaju“, istaknula je.

Priča o nasilju nad ženama je stara 50-ak godina i jako se malo radi na tome”, konstatirala je Bonacci Skenderović za HRT.

Na pitanje kome se ljudi trebaju obratiti ako smatraju da su izloženi neprimjerenim odnosima, Bonacci Skenderović je rekla kako se uvijek mogu obratiti pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, ali, kako kaže, bilo bi idealno da u tvrtkama postoje povjerenici za dostojanstvo radnika.

MILENA ZAJOVIĆ ZA RADIO NACIONAL: Da članak nije izašao, Matanić se gotovo sigurno ne bi ispričao

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.