Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk pozvao je u ponedjeljak makedonske čelnike da prekinu svađe, formiraju novu vladu i počnu voditi zemlju prema izlasku iz dugotrajne krize koja je ponovno raspirila etničke napetosti.

“Ova dugotrajna kriza koči vas na euroatlantskom putu”, rekao je Tusk nakon sastanka s makedonskim predsjednikom Đorgeom Ivanovim. “Na vama je da pronađete rješenje na osnovi demokratskih načela, pristojnosti i zdravog razuma.”

Makedonija je 11. prosinca održala prijevremene izbore, u sklopu dogovora postignutog pod okriljem EU-a 2015. kako bi se riješila politička kriza.

No izbori nisu riješili problem. Nacionalistička stranka VMRO, na vlasti od 2006., blokirala je oporbene socijaldemokrate (SDSM) da preuzmu vlast.

SDSM, koji je osvojio 49 mjesta od ukupno 120, dva manje od VMRO-a, postigao je dogovor o koalicijskoj vladi s tri albanske stranke. No, predsjednik Ivanov, saveznik VMRO-ova vođe Nikole Gruevskog, odbio je dati mandat za sastavljanje vlade čelniku socijaldemokratska Zoranu Zaevu.

Zajedno s Gruevskim optužuje Zaeva i albanske stranke da dovode u pitanje opstojnost zemlje jer njihov koalicijski dogovor predviđa da albanski postani drugi službeni jezik u cijeloj zemlji.

“Moje stajalište ostaje nepromijenjeno”, rekao je Ivanov nakon sastanka s Tuskom.

Komentiraj