Tusk Kosovo pozvao da popravi odnose sa Srbijom

EPA/PETRIT PRENAJ

Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća, pozvao je Kosovo u četvrtak da popravi odnose sa Srbijom kako bi napredovalo prema dugoročnom cilju članstva u Europskoj uniji.

Kosovo, koje kao neovisnu državu uz Beograd još nije priznalo pet članica EU-a, još je daleko od otvaranja razgovora o članstvu. Kosovo se 2013. se obvezalo na dijalog sa Srbijom pod okriljem EU-a kako bi se popravili odnosi dvije strane ali do tada nije postignut veći napredak.

“Bez sveobuhvatne normalizacije odnosa sa Srbijom i pune provedbe sporazuma, ne vidim kako bi se mogao ostvariti iskorak u odnosima s EU-om”, rekao je Tusk na zajedničkoj konferenciji za tisak s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem.

“Znam da će biti teško ali sam još uvijek oprezan optimist a nakon jučerašnjeg susreta s (predsjednikom Srbije) Aleksandrom Vučićem i današnjim s vašim predsjednikom (Thacijem) sam optimističniji i manje oprezan”.

Kosovo je priznalo 116 država, među kojiam je 23 članice EU-a.

Članstvo Kosova u Ujedinjenim narodima blokiraju Rusija i Kina, saveznice Srbije.

Kosovo i još pet država zapadnog Balkana koje žele članstvo u EU-u moraju riješiti probleme korupcije i organiziranog kriminala, poboljšati stanje ljudskih prava i medijskih sloboda i riješiti sve međusobne sporove prije pridruživanja.

Komentiraj