Turistička zajednica Zagrebačke županije predstavila suradnju s modnom dizajnericom Tinom Miličević

Autor:

U četvrtak, 23. svibnja 2024. godine, u Muzeju Turopolja održana je konferencija za medije na kojoj je Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, predstavila suradnju s mladom modnom dizajnericom iz Velike Gorice Tinom Miličević. Ova suradnja rezultirala je kreiranjem novog suvenira koji savršeno spaja tradiciju i suvremenost.

Tina Miličević, talentirana 25-godišnja dizajnerica iz Velike Gorice, poznata po svojim jedinstvenim etno kreacijama, predstavila je ručno izrađene naušnice i broševe. Ovi suveniri odišu tradicionalnim motivima te su nastali kroz posebnu tehniku heklanja.

U sklopu predstavljanja, u Parku Plemenite općine turopoljske,  ispred Muzeja Turopolja bili su posebno dekorirani hrastovi radovima Tine Miličević. Ova instalacija u prostoru simbolizira važnost očuvanja prirodnih bogatstava i kulturne baštine koju želimo prenijeti na buduće generacije.

“Osuvremeniti tradiciju i stvoriti novu, održivu dodanu vrijednost za svakog našeg gosta, istovremeno osnažujući žene poduzetnice Zagrebačke županije, cilj je našeg najnovijeg projekta. Kroz ovaj projekt želimo naglasiti detalje koji čine razliku – u modi to je nakit, a u turizmu pitanje održivosti,” istaknula je Ivana Alilović.

Tina Miličević, dobitnica prve nagrade na Etno reviji 2021. godine, oduševila je prisutne svojom predanošću ručnom tkanju i etno motivima. “Od malena sam se bavila folklorom i proučavala narodne nošnje koje su me fascinirale svojom raznolikošću, pa sam tako krenula unutar obiteljske tradicije okušavati se u samim tehnikama proizvodnje tekstila među kojima je i ručno tkanje, s toga sam tijekom  obrazovanja  u školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu pronašla  sebe u cijeloj toj priči o tekstilnom stvaralaštvom i umjetnosti, a područje svojih interesa sam nastavila graditi u smjeru modnog dizajnera upisavši Tekstilno-tehnološki fakultet.

Tamo sam pokazala da je moguće suvremeno primijeniti sve “starinske” tehnike izrade tekstilija kao što su tkanje, heklanje,štrikanje, sitotisak i sl. Danas u svom malom ateljeu nastojim kreirati osuvremenjene modne dodatke i odjeću koji njeguju tradiciju i ne dozvoljavaju da se zaboravi ono što nam ostaje u nasljeđu od naših baka, pa je tako nastala i ova kolekcija nakita inspiriran  miljeićima/tabletićima koji su nekad bili neizostavan dio kućanstva.” izjavila je Tina.

Turistička zajednica Zagrebačke županije ponosna je što će svaki turist moći ponijeti dio kulture i tradicije u obliku ovih predivnih suvenira, čuvajući uspomenu na ovaj kraj.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.