Održana je 83. po redu ‘Zlatna igla’, jedna od najdugovječnijih modnih manifestacija u ovom dijelu Europe koja već generacijama promovira hrvatsko obrtništvo i dizajn.

Zaštitni znak ove revije, koja se ponovno održala u studiju HRT-a Anton Marti, oduvijek je kvaliteta materijala i izrade te maštovitost kombiniranja boja i tkanina, a ove godine kreacije naših dizajnera krasio je i nakit od zlata i dijamanta zagrebačkih zlatara, koji su imali i samostalno izlaganje. Reviju je izravno prenosio HRT na svom Prvom programu, a iz prvih redova pratiti su je brojni ugledni gosti iz javnog, političkog i kulturnog života. Za fotogaleriju s događanja je zaslužan poznati fotograf Igor Plenković.

Na 83. Zlatnoj igli svoje kolekcije predstavila su 42 obrtnika: Mustre modna manufaktura, Stolnik, Modni salon Dora, Obrt za dizajn Kad-tad, modna dizajnerica Iva Karačić, Nit by Ana Žarković, Krojački obrt Jura, sekcija zlatara, Udruženja obrtnika grada Zagreba, DNK Nada Došen; AJD’ sign by Antonia Jakšić Dorotić, Gala, Muška moda Šabić, modni dizajner i samostalni umjetnik Igor Galaš, Otvoreni atelijer Milena – modni dizajner Milena Rogulj, Modni krznarski salon Gordan Dvoravić, XD Xenia design.

“Malo tko se danas može pohvaliti događanjem koje održava svoju tradiciju od 30-ih godina prošlog stoljeća kao što je to modna manifestacija ‘Zlatna’ igla koja već generacijama promovira hrvatsko obrtništvo i dizajn. Ova manifestacija je ujedno i promocija grada Zagreba i zagrebačkog obrtništva. Obrtnici su najvitalniji dio društva: oni su opstali i prije, a vjerujemo da će tako biti i u budućnosti”, rekao je Mirza Šabić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb.

“Moram istaknuti da su se obrtnici organizirali još u 14. stoljeću, dakle sedam stoljeća obrtnici grada Zagreba stvaraju – to je suživot Grada i obrtnika, jer jedni bez drugih ne mogu. Zadnjih godina smo mnogo toga napravili za obrtnike, što se uostalom vidi u povećanju broja obrta u Gradu Zagrebu”, naglasio je Antun Trojnar, predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba.

Pokrovitelj ‘Zlatne igle’ je Grad Zagreb, a modnu reviju je pomno pratila zamjenica gradonačelnika Olivera Majić.

Modna revija ‘Zlatna igla’ prvi put je organizirana 1935. godine, obrtnici organizirani u cehove organizirali su ovo modno događanje, a zagrebačkoj publici, po uzoru na kolege iz Pariza, tada su se predstavili najpoznatiji zagrebački modni obrtnici, kojima su se pridružili frizeri, postolari te ostali majstori svog zanata.

Komentiraj