Savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Donalda Trumpa sastao se u nedjelju u Kabulu s visokim afganistanskim dužnosnicima, u trenutku kad se postavljaju pitanja oko planova nove američke administracije za vojnu misiju u Afganistanu nakon što su američke snage bacile golemu bombu na afganistanske militante.

Posjet H. R. McMastera, prvi posjet nekog visokog Trumpovog dužnosnika, događa se nakon što je američka vojska u četvrtak bacila golemu bombu,”majku svih bomba”, na militante Islamske države u istočnom Afganistanu. To je potaknulo nagađanja da Trumpovi vojni savjetnici planiraju eskalaciju rata protiv militanata u Afganistanu.

McMaster se sastao s predsjednikom Ashrafom Ganijem i drugim visokim dužnosnicima, a razgovarali su o bilateralnim pitanjima, sigurnosti, borbi protiv terorizma, reformama i razvoju, po priopćenju predsjedničke palače objavljenom na Twitteru.

U Afganistanu je razmješteno gotovo 9000 američkih vojnika koji sudjeluju u obuci i savjetuju afganistansku vojsku, pružaju zračnu potporu vojnicima na terenu i bore se protiv Islamske države i drugih militanata.

Glavni američki zapovjednik u Afganistanu general John Nicholson rekao je da treba još nekoliko tisuća vojnika, no za sada nisu objavljeni nikakvi službeni planovi.

Komentiraj

FOTO:EPA/Chief Mass Communication Specialist James E. Foehl
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.