Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je u ponedjeljak da će poduzeti “snažne i brze ekonomske akcije” ako predsjednik Venezuele Nicolas Maduro nastavi provoditi planove za stvaranje kontroverzne “ustavotvorne skupštine” na glasovanju zakazanom za 30. srpnja.

“Jučer je venezuelanski narod ponovno pokazao da se zalaže za demokraciju, slobodu i vladavinu prava, ali njegovu snažnu i hrabru akciju i dalje ignorira loš lider, koji sanja da će postati diktator”, poručio je Trump u priopćenju.

“SAD neće mirno gledati kako se Venezuela ruši, a ako Madurov režim nametne svoju ustavotvornu skupštinu 30. srpnja SAD će poduzeti snažne i brze ekonomske akcije”, rekao je Trump.

Bijela kuća pružila je u ponedjeljak podršku simboličnom referendumu protiv Madura, na koji je u nedjelju izašlo 7,2 milijuna državljana Venezuele, ocjenjujući da je to glasovanje “nedvosmisleni pokazatelj” osude režima.

Gotovo 100 posto izašlih glasača, odnosno oko 7,2 milijuna ljudi, izjasnilo se na neobvezujućem referendumu protiv izmjena ustava, koje predlažu socijalistička Vlada i predsjednik Maduro.

Oporba smatra da je cilj te nove skupštine, čiji bi članovi trebali biti izabrani 30. srpnja, da se zaobiđe Nacionalna skupština u kojoj oporba ima većinu osvojenu na izborima održanim u prosincu 2015. godine.

Komentiraj