Trump zamrznuo pomoć Ukrajini kako bi pritisnuo Kijev da istraži umiješanost u američke izbore

Privremeni predstojnik ureda američkog predsjednika Mike Mulvaney priznao je u četvrtak kako je američki predsjednik Donald Trump zamrznuo vojnu pomoć Ukrajini, ranije ove godine dijelom i zato kako bi pritisnuo Kijev da istraži navode o umiješanosti Ukrajine u američke predsjedničke izbore 2016.

Mulvaney je na novinskoj konferenciji kazao da je takav potez “potpuno prikladan” te je dodao kako je Trump bio zabrinut zbog korupcije u Ukrajini.

“Istraga o tome što se dogodilo 2016., zasigurno je bila jedna od stvari, koje su kod njega izazivale zabrinutost zbog korupcije u toj državi”, rekao je Mulvaney.

U konačnici je poslana vojna pomoć Ukrajini, dodao je Mulvaney.

Upitan je li riječ o usluzi za uslugu, odgovorio je novinarima da “činimo to stalno u vanjskoj politici”.

Trumpova navodna zloupotreba američke vanjske politike u predizborne svrhe, navela je demokrate da pokrenu istragu za postupak opoziva američkog predsjednika.

Demokrati tvrde da je Trump ucijenio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da se pokrene istraga o djelovanju sina Joea Bidena, koji je favorit za demokratskog predsjedničkog kandidata, zbog rada u ukrajinskoj naftnoj tvrtki. Biden je po vlastitom priznanju dok je bio potpredsjednik ucijenio američkom pomoći tadašnjeg ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka da otpusti glavnog državnog tužitelja koji je istraživao korupciju u tvrtki Burisma u čijem je upravnom odboru bio Hunter Biden.

Mulvaney je govorio o tome da je Ukrajina utjecala na američke izbore 2016. te je računalni server Demokratske stranke bio smješten u Ukrajini.

Zelenskij je ranije ovoga mjeseca potvrdio da će njegova vlada istražiti moguću ukrajinsku upletenost u američke izbore.

Komentiraj