EPA/OLIVIER DOULIERY / POOL

Trump podržao izolaciju Katara

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je podržao izolaciju Katara zbog “potpore terorizma” i doveo u pitanje budućnost glavne američke zrakoplovne baze u regiji, blizu Dohe, gdje se nalazi oko 10.000 vojnika.

U nizu tweetova u utorak Donald Trump se priklonio zemljama regije koje su nametnule diplomatsku, gospodarsku i prometnu izolaciju Katara, aludirajući na katarsko financiranje ekstremizma. “Tijekom mog nedavnog putovanja na Bliski istok rekao sam da se mora prekinuti financiranje radikalne ideologije. Čelnici su uprli prstom u Katar – i eto!”, napisao je. U drugom tvitu rekao je da se njegov posjet Bliskom istoku “već počeo isplaćivati” tako što regionalni čelnici ispunjavaju obećanje da će se obračunati s onima koji financiraju militantne skupine.

U američkoj bazi Al-Udeid u Kataru nalazi se i središte zapovjedništva američkih zračnih operacija na Bliskom istoku, od kuda se koordiniraju zračni napadi koalicije protiv skupine Islamske država i Iraku i Siriji. Pentagon je naveo u utorak da američke vojne operacije u Kataru “nisu pogođene” najnovijom krizom.

“I dalje smo zahvalni Katarcima na dugogodišnjoj podršci našoj nazočnosti i ne namjeravamo mijenjati naš položaj u Kataru”, rekao je glasnogovornik ministarstva obrane Jeff Davis.

Trump vidi u prekidu diplomatskih odnosa Saudijske Arabije, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i drugih zaljevskih država s Katarom “ono što bi moglo bit početak kraja užasa terorizma”.

Američki predsjednik je napisao na društvenoj mreži Twitter da su “te zemlje zauzele tvrdo stajalište protiv financiranja ekstremizma i svi elementi ukazuju na Katar”. Ti komentari na Twitteru, ukoliko ih potvrde konkretne diplomatske akcije, obilježili bi veliki prekid u vanjskoj politici Sjedinjenih Država.

Prije nekoliko tjedana u Rijadu, Trump je tijekom susreta s katarskim šeikom Tamimom bin Hamad al-Thanijem isticao njihovo dugogodišnje prijateljstvo.

Moglo bi se dogoditi da se Katar bude prisiljen okrenuti se Teheranu, Moskvi i Ankari kako bi ublažio gospodarske štete izazvane izolacijom.

Diplomati i bivši američki dužnosnici su u utorak bili šokirani tako otvorenim Trumpovim zauzimanjem stajališta u sporu između zemalja saveznica Sjedinjenih Država.

Demokratski senator Chris Maurphy je istaknuo da oni imaju tisuće vojnika u Kataru i da je šokantno što je predsjednik komentirao vanjsku politiku na Twitteru bez savjetovanja sa savjetnicima za nacionalnu sigurnost i mogućim posljedicama za njihove postrojbe.

Prethodne američke administracije su već izrazile zabrinutosti za stotine milijuna dolara iz Katara, Saudijske Arabije i Kuvajta za financiranje skupina poput Islamske države i al-Kaide. Ali Bijela kuća je do sada radije diskretno poticala zemlje Zaljeva da se pridržavaju strožih financijskih pravila i da kažnjavaju individualne donacije ekstremistima.

Katar optužuju da održava veze s džihadističkim mrežama Al Kaidom, skupinom Islamskom državom i s Muslimanskom braćom koje neke arapske zemlje smatraju “terorističkima”. U utorak je zračni promet u Perzijskom zaljevu bio poremećen pošto su velike arapske kompanije prekinule letove za Katar i iz te zemlje, što je potaknulo nezadovoljstvo među putnicima.

Najmanje je 27 letova otkazano u zračnim lukama u Dubaju u času kada je stupila na snagu odluka o obustavi letova šest arapskih aviokompanija koje zbog diplomatske krize više ne lete u Dohu, “do nove odluke”.

Prekid diplomatskih veza prate gospodarske mjere kao što su zatvaranje kopnenih i morskih granica između tih zemalja i Katara, zabrana letenja katarskih kompanija u zračnom prostoru tih zemalja te ograničenja u putovanju građana.

Ovo je najteža diplomatska kriza na Bliskom istoku u novije vrijeme.

Diplomatska i gospodarska blokada Katara imat će kratkoročno velike posljedice na uvoz hrane, ali izvoz plina i nafte iz malenog emirata ne bi trebao pretrpjeti veću štetu.

Izolacijom Dohe prekida se jedini kopneni put iz Saudijske Arabije u Katar, što ugrožava njegov uvoz svježih prehrambenih proizvoda i sirovine potrebne za infrastrukturne projekte vrijedne oko 200 milijarda dolara i povezane sa Svjetskim nogometnim prvenstvom 2022., ističu analitičari.

No izvoz katarskog ukapljenog zemnog plina (LNG) i nafte koji osiguravaju više od 90 posto javnih prihoda, neće pretrpjeti veću štetu.

Komentiraj