TRUMP OSUDIO BRUTALNOST REŽIMA Preminuo student pušten iz Sjeverne Koreje

Amerikanac Otto Warmbier, 22-godišnji student koji je više od 15 mjeseci proveo u zatočeništvu u Sjevernoj Koreji, preminuo je tjedan dana nakon što se vratio kući, prenose svjetski mediji.

Warmbier, koji je izdržavao kaznu od 15 godina prisilnog rada, optužen je da je pokušao ukrasti reklamni znak iz hotela. Prošlog utorka vratio se u SAD, a Sjeverna Koreja poručila je da ga je vratila iz humanitarnih razloga.

Dodali su da se posljednjih godinu dana nalazio u komu, u koju je pao nakon što je dobio botulizam, ali njegova obitelj kaže da je sve rezultat mučenja. Tim američkih liječnika također je pobilo sjevernokorejska tumačenja.

Warmbier je dobio teško oštećenje možga te je 13. lipnja prebačen u bolnicu u rodni grad Cincinnati. “Nažalost, strašno zlostavljanje koje je naš sin doživio od sjevernokorejaca osiguralo je da nije bio moguć nikakav drugi rezultat od ovog tužnog kojega smo danas iskusili”, rekla je obitelj u priopćenju nakon Warmbierove smrti u 2:20 sati po lokalnom vremenu.

Student ekonomije otputovao je u Sjevernu KOreju kao turist. Mjesec dana nakon njegovog uhićenja, pojavio se na konferenciji za medije na kojoj je sa suzama u očima ptiznao da je pokušao ukrasti znak iz hotela. “Cilj je bio poremetiti motivaciju i radnu etiku korejskog naroda”, rekao je tada.

Američki predsjednik Donald Trump osudio je brutalnost sjevernokorejskog režima nakon smrti 22-godišnjaka. “Ottova sudbina pojačava odlučnost moje vlade da spriječi da takve tragedije pogode nevine ljude od strane režima koji ne poštuje vladavinu prava ili temeljnu ljudsku pristojnost”, poručio je Trump u priopćenju.

Komentiraj