Trump optužio ‘radikalne ljevičare’ da blokiraju imenovanje Kavanaugha

EPA/SHAWN THEW

Američki predsjednik Donald Trump u petak je rekao da radikalno lijevi političari napadaju njegovu nominaciju Bretta Kavanaugha za Vrhovni sud te je izrazio sumnje oko žene koja optužuje tog kandidata da ju je silovao 1982. godine.

“Sudac Kavanaugh je dobar čovjek s besprijekornim ugledom kojeg napadaju radikalno lijevi političari koji ne žele saznati odgovore nego samo žele uništavati i odgađati”, napisao je američki čelnik na svom Twitter profilu.

Glasovanje o Kavanaughovoj nominaciji odgođeno je nakon što ga je sveučilišna profesorica Christine Blasey Ford optužila da ju je 1982. pokušavao silovati, dok su oboje bili u srednjoj školi.

Trump je na istoj društvenoj mreži u petak propitkivao njezine tvrdnje.

“Ako je napad na doktoricu Ford bio toliko težak koliko ona tvrdi nema sumnje da bi tada ona ili njezini roditelji puni ljubavi to prijavili”.

Ford je u petak rekla kako je voljna idući tjedan svjedočiti u američkom Senatu, no pod svojim uvjetima. Njezina odvjetnica je rekla da ona neće moći doći na saslušanje u ponedjeljak, ali da je spremna svjedočiti neki drugi dan u tjednu, uz uvjet da saslušanje bude “pravedno” i da joj se zajamči sigurnost, navodi se u elektroničkoj pošti u koju su dobili uvid Washington Post i New York Times.

Njezina optužba prijeti da će minirati nominaciju konzervativnog Kavanaugha za doživotno imenovanje u sud, koje je do nedavno bila izvjesno.

Amerikanci u studenom izlaze na izbore na polovici predsjedničkog mandata na kojima bi republikanci mogli izgubiti tanku većinu u Senatu koja im je potrebna kako bi bio izabran njihov kandidat za Vrhovni sud.

Imenovanja u to tijelo u kojem sjedi 9 članova važna su jer mogu biti doživotna, a u njemu se donose odluke o spornim pitanjima poput pobačaja, kontrole naoružanja, smrtne kazne i vjerskih prava.

Trump je u srpnju na svom Twitter profilu napisao: “Dugo sam slušao kako je najvažnija odluka koju predsjednik može donijeti odabir suca Vrhovnog suda”.

Trumpov kandidat Neil Gorsuch u travnju prošle godine imenovan je u to tijelo, čime je ono već dobilo minimalnu konzervativnu većinu.

Suca Anthonyja Kennedyja kojeg bi Kavanaugh trebao zamijeniti imenovao je konzervativni predsjednik Ronald Reagan 1987., zbog čega bi dolaskom novog konzervativca ideološki omjer na sudu trebao ostati isti.

No američki predsjednik, po pisanju Business Insidera, računa da bi u svom mandatu mogao imenovati još barem dva suca zbog visoke dobi i lošeg zdravlja dviju sutkinja u tom tijelu.

Komentiraj