Američki predsjednik Donald Trump objavio je u utorak da je imao dobre odnose s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom samo nekoliko dana nakon napada na kanadskog premijera i saveznike okupljene na summitu G7 oko trgovinskih pitanja.

Snažno razilaženje oko trgovinskih pitanja do kojeg je došlo između SAD-a i nekih njegovih najbližih partnera zasjenio je u utorak sastanak na vrhu između američkog predsjednika i sjevernokorejskog čelnika Kima Jong Una.

Trump je preko vikenda ranije napustio sastanak skupine sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta, koji se održavao u Kanadi, objavivši da uskraćuje suglasnost SAD-a na zajedničku deklaraciju, čime je torpedirao krhki konsenzus koji se činilo da će biti postignut između SAD-a i njegovih glavnih saveznika.

Trump je nakon toga kritizirao Trudeaua, koji se požalio na novo američko uvođenje carina, navodeći da Sjedinjene Države imaju velik trgovinski deficit s Kanadom te da treba uvesti “malu ravnotežu”.

Još oštriji i izravniji bio je Trumpov glavni ekonomski savjetnik Larry Kudlow, koji je osuo paljbu po kanadskom premijeru navodeći da je “zabio nož u leđa SAD-u”.

Bijela kuća i sam Trump objavili su u utorak ujutro da je Kudrow doživio srčani napad te da se nalazi u bolničkom centru Walter Reed.

Naknadno je objavljeno da se radi o blagom srčanom udaru te da je Kudrow u dobrom stanju i da se očekuje njegov potpun oporavak.

Komentiraj