Republikanski kandidat za predsjednika SAD-a Donald Trump ponovno je kritizirao američku politiku u Iraku, no ovaj puta na neobičnoj platformi, televizijskoj mreži RT koju financira ruska vlada.

Trump često hvali ruskog predsjednika Vladimira Putina, a komentare o Iraku iznio je u razgovoru s nekadašnjim voditeljem na CNN-u Larryjem Kingom, čija je snimka objavljena u četvrtak navečer na mreži RT, cjelodnevnom programu vijesti koji se prikazuje na ruskom i engleskom jeziku.

Kritičari te mreže, koja većinom cilja na publiku izvan Rusije, te se emitira i na španjolskom, hindiju i arapskom, opisuju kao propagandni stroj Putinove vlade.

Nije uobičajeno da američki predsjednički kandidati napadaju svoju državu pred stranom publikom, čak i kada su žestoki kritičari trenutne vlasti. Trump je izgovorio puno gore stvari o predsjedniku Obami u nastupima za američke televizijske postaje.

Trumpove pohvale Putinu, koje je ponovio tijekom nacionalnog sigurnosnog foruma u srijedu navečer, izazvale su val kritika od strane demokrata, te nekih republikanaca.

Trump je Kingu rekao da ne misli da Rusi interveniraju u američke izbore, odbacivši time zabrinutost nekih američkih dužnosnika i demokratske predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton.

Taj njujorški poduzetnik dodao je kako ne smatra da ruska vlada stoji iza hakerskog napada na servere elektroničke pošte demokrata. Stručnjaci su za taj napad okrivili hakere podržane od strane Rusije.

Trump kritizira američku politiku u Iraku od vladavine Georga W. Busha koji je naredio invaziju na tu bliskoistočnu državu 2003., nakon terorističkog napada 11. rujna, a napao je i Obamu, te Clinton, tadašnju državnu tajnicu, za njihove uloge u povlačenju američke vojske u Iraku.

“To je rat u kojem nismo smjeli biti, pod broj jedan”, rekao je Trump.
“To je i rat iz kojeg smo izašli krivim putem. To je Obama”, dodao je.

Kampanja Hillary Clinton često kritizira Trumpa zbog pohvala Putinu, ukazujući da ga to diskvalificira za Bijelu kuću. Trump je u srijedu izjavio kako je Putin bolji vođa od Obame, što je Clinton prozvala nepatriotskim i uvredljivim za američki narod.

Komentiraj