EPA/SHAWN THEW

Trump izmislio teroristički napad u Švedskoj, pa se opravdavao

Američki predsjednik Donald Trump pokušao je preko Twittera objasniti sigurnsni incident u Švedskoj kojeg je spomenuo na skupu u Floridi. Problem je što se ‘incident’ zapravo nije dogodio. Nabrajajući europske gradove i zemlje u kojima su zabilježeni teroristički napadi, Trump je u subotu rekao: “Pogledajte što se dogodilo sinoć u Švedskoj”.

Obzirom da u Švedskoj u petak navečer nije zabilježen nikakav sličan incident ili napad, od Trumpove je administracije zatraženo objašnjenje. Trump je potom na Twitteru objasnio kako je mislio na prilog FOX televizije, koji je emitiran u petak, o povezanosti izbjeglica i porastu kriminala u Švedskoj.

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders poručila je kako je Trump govorio o porastu kriminala u Švedskoj općenito, te da se to nije odnosilo na posebne probleme. Nekadašnji švedski premijer Carl Bildt na Twitteru je napisao: “Švedska? Teroristički napad? Što je to Trump pušio?”

Švedska, koja ima oko 9.5 milijuna stanovnika, posljednjih je godina primila više od 200 tisuća izbjeglica i migranata, najviše po stanovniku u Europi. Otkako je Švedska uvela politiku otvorenih vrata prema migrantima 2013. godine, nije zabilježen niti jedan teroristički napad, prenose američki mediji.

Komentiraj