Trump ih je pozvao ‘da budu divlji i da se bore’ – to su i učinili

Kaos u američkom Kongresu otkrio je da je predsjednik Donald Trump svoje pristaše tjednima potpirivao lažnim optužbama o ukradenim izborima što je kulminiralo napadom na zgradu koja predstavlja američku demokraciju.

Trump, koji odbija priznati izborni poraz, više je puta svoje pobornike pozvao da dođu u Washington na dan kad Zastupnički dom i Senat planiraju potvrditi pobjedu Joea Bidena.

“Statistički je nemoguće da smo izgubili izbore”, tvitao je Trump 20. prosinca. “Veliki prosvjed u DC-ju 6. siječnja. Budite ondje, budite divlji!”.

Odazvali su se u tisućama kako bi poslušali predsjednika koji im je kazao da marširaju prema Kapitolu kako bi iskazali svoj gnjev i pritisnuli zastupnike da odbace rezultate.

Pozvao ih je da se “bore”.

“Nikad nećemo odustati, nikad nećemo priznati poraz”, vikao je Trump i izazvao oduševljenje u gomili kad je demokratske pobjede nazvao “eksplozijom sranja”.

Niti sat kasnije, mašući Trumpovim zastavama stigli su do Kapitola. Probili su policijske blokade, upali u zgradu i provaljivali u prostorije zastupnika.

Sjednica Kongresa je prekinuta, a potpredsjednik države Mike Pence sklonjen je na sigurno. Ubrzo potom i ostali zastupnici.

Jedna je žena ubijena u neredu.

S dolaskom noći, zgrada Kongresa je vraćena pod kontrolu i očišćena. Gomila je udaljena od zgrade.

Komentiraj