EPA/ERIK S. LESSER

Trump i Pentagon razmatraju opcije kao odgovor na kemijski napad u Siriji

Pentagon i Bijela kuća razmatraju vojne opcije kao odgovor na kemijski napad koji je usmrtio više od 80 civila, a za što Washington okrivljuje sirijsku vladu, objavio je u četvrtak američki dužnosnik.

Opcije uključuju i prizemljenje zrakoplova sirijskog predsjednika Bashara al-Asaada, rekao je dužnosnik koji je govorio uz uvjet da ostane neimenovan.

Jedna od opcija su krstareće projektile koji bi omogućile Sjedinjenim Državama da gađaju mete bez slanja svojih zrakoplova u Siriju.

Dužnosnik nije htio otkriti kakve će opcije preporučiti Pentagon.

Rekao je da su američki ministar obrane Jim Mattis i savjetnik za nacionalnu sigurnost H.R. McMaster o tim pitanjima već razgovarali.

Mattis će opcije razmotriti s predsjednikom Trumpom u ljetovalištu Mar-a-Lago na Floridi kamo putuje u četvrtak navečer, rekao je nadalje.

Predsjednik Trump izjavio je kao da je zgrožen napadom na djecu i da se njegovo stajalište prema Siriji i Assadu bitno promijenilo, ali je odbio precizirati što kani poduzeti.

Trump je kazao kako bi se “nešto trebalo dogoditi” s Assadom nakon smrtonosnog napada otrovnim plinom.

On nije rekao kako bi Assad trebao napustiti dužnost predsjednika, ali su njegove riječi do sada najjača potvrda da se Sjedinjene Države možda približavaju snažnijem odnosu protiv Assada čiju zemlju već šest godina razdire građanski rat.

“Mislim da je ono što je Assad učinio grozno”, rekao je Trump novinarima koji putuju s njim u zrakoplovu Air Force One na Floridu.

“Mislim da je ono što se dogodilo u Siriji sramota za čovječanstvo a on je tamo i mislim da vodi stvari tako da bi se nešto trebalo dogoditi”, rekao je Trump.

U napadu počinjenom u utorak u pokrajini Idlib ubijeno je najmanje 86 osoba, od kojih tridesetero djece,  priopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Turski ministar pravosuđa rekao je u četvrtak da su rezultati obdukcije nekoliko žrtava pokazali da je upotrijebljeno kemijsko oružje, a pretpostavlja se da je riječ o sarinu.

Komentiraj