Borna Filic/PIXSELL

Trinaesti rasprodani Sevdah u Lisinskom

Koncert Sevdah u Zagrebu održat će se 13. put u Dvorani Lisinski 7. studenoga. Iako bez pompe i medijske pozornosti, redovito su ti koncerti rasprodani, a organizator Boris Homovec pojasnio je razloge što se Zagreb i sevdah vole javno:

„Kad jedan program duže od desetljeća privlači publiku u Lisinski, kao Zagrepčane već 13 puta, tada je očito da postoji bliska poveznica između tradicijske izvorne glazbe koja budi emocije i sjećanja te stanovnika hrvatske metropole raznih generacija koji takvu glazbu vole. Iako se iz godine u godinu mijenjaju izvođači i zvijezde narodne glazbe koje Zagrepčanima donose sevdah, Dvorana Lisinski već je tradicionalno uvijek puna, u posljednji tren traži se karta više, a etabliranom producentu Tomislavu Kašljeviću, koji je osmislio i pokrenuo ovaj projekt, zadatak je da već sljedeće godine program koji im ponudi bude još za stepenicu kvalitetniji i ekskluzivniji.“

Sevdalinka je bosanska, gradska ljubavna pjesma. Laganim sporim ritmom i bogatom harmonijom sevdah izaziva melankoliju, nabijenu snažnim emocijama:

„Svatko tko je samo jednom čuo pjesme divnih tekstova s porukom i dušom, kakve su ‘Emina’, ‘Žute dunje’, ‘Moj dilbere’, ‘Kad ja pođoh na Bembašu’, ‘Ne klepeći nanulama’ i brojne druge, ne može ostati imun na emocije. Sevdah je vječan, neprolazan, prenosi se s generacije na generaciju, stoga i u Lisinskom sjede zajedno bake i unuke znajući svaku notu i riječ te svaka na svoj način doživljava ovu divnu glazbu bogate harmonije, s puno strasti. U proteklim godinama Lisinskim su prodefilirale brojne zvijezde narodne glazbe, sevdaha i pjevača i pjevačica iz regije, poput Hanke Paldum, koja je najčešće pjevala Zagrepčanima. Status ‘princa sevdaha’ koji desetljećima nosi pjevač prepoznatljiva stila pjevanja Nedžad Salković bit će potvrđen sada i u Lisinskom, u godini kad slavi 60 godina karijere, a njemu će se pridružiti Nedeljko Bilkić te Izeta Milišić, Marija Šestić, Pavao Anić, Esad Kovačević, Ivan Jelić, Azra Husarkić i Elma Hadžić. Nijedan vokal ne može doći do izražaja bez vrsnog orkestra iza sebe, a sve izvođače na sceni prati vrhunski 12-eročlani orkestar maestra Dinka Mujanovića“.

Komentiraj