Tribina ‘Osamdesete nisu samo novi val’ 14. travnja u HDLU

Autor:

FOTO: Arhiva

U utorak, 14. travnja, u sklopu izložbe ‘Osamdesete-slatka dekadencija postmoderne’ u Domu HDLU će se održati tribina ‘Osamdesete nisu samo novi val’.

  • Uz ovu tribinu, organizatori izložbe planiraju i tribinu o modi, teatru, književnosti i medijima osamdesetih, na kojima će sudjelovati niz istaknutih osoba iz toga vremena
  • Poseban dio popratnog programa posvećen je i glazbi nastupima izvođača iz toga razdoblja

 

Iako je novi val samo jedno od razdoblja u povijesti popularne glazbe u zemljama bivše Jugoslavije, mnogi će tvrditi baš suprotno. Smatraju da je novi val najvažnije razdoblje u povijesti popularne glazbe te da ni prije ni poslije njega glazba iz te bivše države nije dala toliko talenata, uspješnih i originalnih albuma te pokrenula alternativnu scenu. U to isto vrijeme, Novi fosili obarali su rekorde u prodaji albuma, Neda Ukraden dominirala je radijskim postajama hitom Đorđa Novkovića ”Zora je”, a Danijel Popović je pjevao ultimativni hit ”Džuli”, s kojim je predstavljao Jugoslaviju na natjecanju za pjesmu Eurovizije i osvojio četvrto mjesto. Paralelno s brojnim pop hitovima, u tadašnjoj Jugoslaviji je bujao underground. Laibach je rušio mnoge tabue socijalizma i nastupao u inozemstvu, Borghesia se popela na vrhove svjetskih top ljestvica body electro glazbe, Trobecove krušne peći i Sexa stvarali su temelje zagrebačke underground scene, Zdenko Franjić osnovao je prvu nezavisnu diskografsku etiketu Slušaj najglasnije!, a Mizar je bio makedonski odgovor na Joy Division. Srpska grupa Beograd snimila je vrhunske electro pop hitove, a u Sarajevu se rađa novi primitivizam.

Sve to je jedan mali dio teme o kojoj će raspravljati gosti tribine ”Osamdesete nisu samo novi val” Ante Perković i Tomislav Brlek, koju će moderirati novinar Nacionala i glazbeni kritičar Dubravko Jagatić. Zanimljivo je da su na tribinu pozvani i sudionici glazbene scene 80-ih kako bi se sudjelovali u diskusiji.

Cilj izložbe ”Osamdesete-slatka dekadencija postmoderne”, koja traje od 10. travnja do 10. svibnja, je kroz dublje istraživanje društvenog i umjetničkog konteksta multimedijski, odnosno interdisciplinarno prikazati hrvatsku umjetničku scenu plodnih osamdesetih. Uz društveni kontekst, izložba će prikazati glavne aktere i istaknute radove s područja likovnosti, performansa, fotografije, dizajna, arhitekture, stripa, mode, kazališta, književnosti, medija, filma, sporta i glazbe.

Uz ovu tribinu, organizatori izložbe planiraju i tribinu o modi, teatru, književnosti i medijima osamdesetih, na kojima će sudjelovati niz istaknutih osoba iz toga vremena. Poseban dio popratnog programa posvećen je i glazbi nastupima izvođača iz toga razdoblja. Tako 11. travnja u Tvornici kulture nastupa Boa, 16. travnja Mizar, 17. travnja Jura Stublić i grupa Film, dok će 21. travnja u HDLU biti organizirana i modna revija ”Avangardna moda osamdesetih”.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)