TRENUTAK ISKRENOSTI Jakšić: SDP-ovci su sami sebi najgori neprijatelji

Autor:

15.04.2024., Koprivnica - Predsjednik Zoran Milanovic posjetio je Koprivnicu gdje se sastao sa gradonacelnikom Miselom Jaksicem. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Jedan od potencijalnih kandidata na izborima za novog predsjednika SDP-a Mišel Jakšić izjavio je da su si SDP-ovci sami najgori neprijatelji jer o svemu raspravljaju u javnosti

Sjednica Predsjedništva stranke održat će se u utorak. Što se tiče poruka o terminu održavanja unutarstranačkih izbora koje su neki stranački akteri već u ponedjeljak dijelili s javnošću, Jakšić je za N1 rekao: “To nije nešto što se dogodilo jučer ili danas, to traje desetak godina. Sami sebi ispadamo najgori neprijatelji. Sve se komentira u javnosti. Očito je da će biti nekoliko opcija, Predsjedništvo će donijeti odluku, nakon toga Glavni odbor. Komentiranje o tome je totalno gubljenje vremene i razočaravajuće je za ljude koji očekuju nešto od SDP-a”.

Istaknuo je da razmišlja kako se doprinijeti tome da SDP opet bude pobjednička stranka. “Ove izbore smo odradili korektno, ali to nije bilo za promjenu. U Koprivnici pobjeđujemo godinama i mislim da mogu doprinijeti tome da gradimo SDP koji će konačno pobijediti HDZ i na parlamentarnim izborima”, rekao je Jakšić za N1.

IZBORI U SDP-U Ahmetović: ‘Čemu žurba dečki, gdje gori?’

O Milanoviću i Turudiću

Što se tiče mogućnosti da Zoran Milanović utječe na to tko će biti naredni predsjednik SDP-a, Jakšić kaže kako smatra da ne bi trebalo doći do toga.

“Reći da nitko u stranci nije vidio Zorana Milanovića je nekorektno i bezobrazno. Najbolje to vidimo kad se smjenjuju predsjednici stranke, svi koji su sjedili s njima u Predsjedništvu ih više ne poznaju. On nije član stranke i mislim da je najbolja opcija da ga se u ovoj unutarstranačkoj kamanji ne spominje, ne pita i da nitko ne gleda prema njemu”, rekao je Jakšić.

Na pitanje o tome hoće li onda podržati Milanovića ako odlučiti krenuti na još jedan mandat kao predsjednik Republike odgovara: “Treba pričekati njegovu odluku pa onda donijeti svoju. Jedni drugima dugujemo barem razgovor.” Dodaje i da je to minimum političke kulture.

TRAUMATIČNO RAZDOBLJE Picula ‘Milanović nikad nije izašao iz zone komfora, ali je SDP uveo u zonu rizika’

Komentirao je i nedavni, kontroverzni sastanak u DORH-u, glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića sa Slavkom Linićem, Brankom Šegonom i Tihomirom Kraljem. Izjavio je kako nije shvatio što se tom slučaju može dati nakon što je prošlo 10 godina. “Možda zanimljiv presedan, ali koja je pozadinia što se želi poručiti… Stvarno ne bih bio tumač misli i želja Ivana Turudića, a ni Slavka Linića.” Ne želi vjerovati da je ovo podloga za neku kaznenu prijavu protiv Zorana Milanovića, kaže, jer je od toga prošlo 10-ak godina.

“Zanimljivo da je ovo od prije 1o godina odjednom zanimljivo. Nemam volje ni vremena iščitavati to”, kazao je Jakšić.

Ne očekuje nove parlamentarne izbore

“DP je bez Plenkovića u totalnom downu. Oni su samo čekali taj mig da se vrate HDZ-u, počevši od Marija Radića. Bit će tu počasnih plotuna, ali oni će popustiti onome što traži Plenković. Jesu li to politički ili privatni interesi… I da dođe do ljuljanja, Milorad Pupovac samo čeka da se vrati u zagrljaj Andreja Plenkovića. Bit će zanimljivo i drugačije nego što je Plenković dosad naučio. Velika je odgovornost na SDP-u kao najjačoj oporbenoj stranci, da imamo inicijativu ideja i politika. Mirovine, plaće, mladi, kako vidimo ovu državu…”, govori Jakšić.

Na pitanje što ako Andrej Plenković ode u Europu, Jakšić kaže: “To kola u prostoru, ali ‘ajde da se ne samozavaravamo. HDZ neće puknuti tako da ide na prijevremene izbore. To se dogodilo s Karamarkom, ali jer su mu kopali grabu u vlastitoj stranci. Odlazak Andreja Plenkovića ne vidim da bi urušio HDZ. Pojavio bi se netko novi. DP bi morao reći da je protiv nekoga”, rekao je Jakšić.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.