TREĆI PUT U HRVATSKOJ Split spreman za Ultra Europe festival

Autor:

Jedan od najvećih regionalnih i europskih festivala elektronske glazbe Ultra Europe za tjedan dana, 9. srpnja, počet će u Splitu koji je kao i stadion Poljud na kojem će se održavati te lokacije na Hvaru i Braču, u potpunosti spreman za prihvat više od 150 tisuća posjetitelja iz oko 140 zemalja svijeta i više od stotinu glazbenih DJ-eva-izvođača na festivalu.

Objavljeno je to u četvrtak na konferenciji za medije u novo otvorenom splitskom hotelu Park na kojoj su organizatori festivala istaknuli da je to treće izdanje tog festivala u Splitu i na Hvaru, a da se ove godine produljuje na sedam dana ili do 14. srpnja i na još jednu lokaciju, Bol na otoku Braču.

Sveukupno se na festivalu očekuje oko 250 sati glazbe, a o njegovoj popularnosti među domaćim i inozemnim ‘partijanerima’ govori ne samo porast broja posjetitelja ove godine za njih više od 50 tisuća u odnosu na lani, nego i što će na njemu glazbu puštati neka od trenutno najjačih imena elektronske glazbe, od legendarnih Chemical Brothersa preko Davida Guette, Axwella i Sven Vatha do Hardwella.

Zbog svoje veličine cijeli je projekt iznimno zahtjevan za organizaciju, koja uključuje i brojne gradske službe, a kako se najavljuje i za najmoderniji scenski audio i vizualni doživljaj treba i ogromna pozornica koja se, kako je rečeno na konferenciji, već u petak počinje postavljati na Poljudu.

  • Za tjedan dana počinje jedan od najvećih regionalnih i europskih festivala elektronske glazbe Ultra Europe
  • Split je u potpunosti spreman za prihvat više od 150 tisuća posjetitelja iz oko 140 zemalja svijeta

Festival financijski i na druge načine podržavaju brojni sponzori, privatni i javni sektor, kao i turističke zajednice te Hrvatska turistička zajednica (HTZ) i Ministarstvo turizma, a sudjelujući na konferenciji za medije u Splitu ministar turizma Darko Lorencin istaknuo je važnost tog festivala kao megaspektakla čiji se pozitivni utjecaji vide u dolasku turista, ali i u drugim, kako je kazao, sinergijskim efektima, pogotovo u pozicioniranju i brendiranju Hrvatske na tržištu muzičkih festivala.

“Ultra Europe raste svake godine istodobno povećavajući kvalitetu i atraktivnost te taj tempo treba održati, pogotovo jer cijelom području donosi jake efekte koji se ne očituju samo u izravnom dolasku ljubitelja elektronske glazbe. Interes nam je da pratimo taj rast, da organizatorima pomognemo i cilj nam je svima da se festival nastavi održavati”, naglasio je Lorencin.

Dodao je i da će s organizatorima definirati model suradnje za 2016./2017., kao i da postoji želja da se to održi bar do 2020.

U ime organizatora Ultra Europe Joe Bašić kazao je da su zadovoljni što se takav svjetski projekt zadržao i organizira u Splitu, dodajući da ove godine bilježe i 30 postotni porast prodaje ulaznica za Ameriku, Kanadu, Australiju i Brazil.

“Vjerujemo da će za sve to biti jedinstven doživljaj jer je ove godine sve puno veće i jače nego na prva dva festivala, a uspjeli smo riješiti i neke od lanjskih problema poput onih s toaletima na Poljudu, taksisti koji budu prevozili sudionike Ultre na svojim će vozilima imati posebne naljepnice pa će se tako suzbiti crno tržište koje je zadnje dvije godine cvjetalo u prijevozu sudionika do njihovih apartmana, dok će na poljudski travnjak postaviti pokrov za zaštitu”, kazao je Bašić.

Dogradonačelnik Splita Goran Kovačević istaknuo je da je to važan događaj za Split jer se od Ultre ‘okrene’ više od 50 milijuna kuna ukupnog prihoda po raznim osnovama.

Istaknuo je i da se od prve Ultre do danas broj turističkih kreveta u Splitu povećao sa 12 tisuća na 19 tisuća dodajući kako će grad dati potporu festivalu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)