HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

‘Treba pričekati da se struka očituje o LNG terminalu na Krku’

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je u četvrtak uoči sjednice Vlade da je LNG terminal na Krku strateški projekt te da treba pričekati da se struka očituje o tom projektu.

“Kao što znate i sami, LNG terminal na otoku Krku je strateški projekt i u tom kontekstu ono što slijedi jest procjena utjecaja na okoliš projekta od strane stručne radne skupine. Što se tiče prosvjeda, još jedanput ću ponoviti da je legitimno izražavati nezadovoljstvo na svim razinama, prije svega u ovom konkretnom slučaju na razini lokalne zajednice. Međutim, ono što svakako želim ukazati jest činjenica da se u kontekstu, prije svega okolišnih momenata LNG-a, od strane pojedinaca i određenih skupina manipulira istinom odnosno iznose neistinite teze, što svakako hrvatska javnost treba znati”, kazao je Ćorić odgovarajući na upit novinara što će učiniti budući da se stvorila koalicija protiv tog projekta.

Ćorić je kazao i da treba ostaviti vremena za “rasprave koje trebaju proći, i da se u konačnici na neki način i struka očituje o tom projektu”. “Ja vjerujem da je to svima nama u interesu”, ustvrdio je.

Ministar očekuje izbor konzultanta za Inu u iduća dva-tri tjedna. “Što se tiče izbora konzultanata za Inu, vjerujem da će u sljedeća dva do tri tjedna uslijediti ta konačna odluka i da ćemo krenuti u nešto aktivniju fazu ovog procesa”, kazao je Ćorić odgovarajući na novinarski upit.

Inače, na sastanku župana Zlatka Komadine u utorak u Rijeci sa saborskim zastupnicima s područja Primorsko-goranske županije, na kojem su sudjelovali zastupnici SDP-a, Mosta nezavisnih lista i Živog zida, svi su se složili sa stajalištem Županijske skupštine da je projekt plutajućega LNG terminala kod Omišlja na Krku neprihvatljiv.

Na sastanku je bila i načelnica Omišlja Mirela Ahmetović, koja je kazala da bi ministar Ćorić terbao podnijeti ostavku, ako kani ignorirati građana županije. “Ako ministar Ćorić smatra da je potpuno nebitno mišljenje građana Primorsko-goranska županije, onda je zrelo vrijeme da se razmisli i o njegovoj ostavci, a ne samo o ostavci onih kojih zajedno s njim guraju ovakav štetan projekt”, rekla je Ahmetović, ocjenjujući da je “omalovažavajuća izjava ministra ‘neka oni prosvjeduju, projekt ide dalje'”.

Općina Omišalj poziva na prosvjed protiv izgradnje plutajućeg LNG terminala u Omišlju. Prosvjed će se održati u Rijeci, na Korzu u subotu, 3. ožujka.

Komentiraj