Goran Kovacic/PIXSELL

Tour of Croatia: Kvasina zadržao vodstvo

Hrvatski biciklist Matija Kvasina (Synergy Baku) nadomak je ukupne pobjede na drugom izdanju utrke “Tour of Croatia” nakon što je upetoj etapi obranio poziciju vodećeg, on uoči posljednje etape ima 32 sekunde prednosti u odnosu na prve pratitelje, Danca Jespera Hansena (Tinkoff) i Španjolca Victora De la Partea (CCC).

Kvasina je uoči pete etape, 40.3 kilometara dugačkog momčadskog kronometra voženog od Poreča do Umaga, bio vodeći u ukupnom redoslijedu nakon odlične vožnje u petak u etapi koja je završila na vrhu uspona na Učku, no očekivalo se kako se njegova momčad Synergy Baku, koja inače pripada trećem kvalitativnom rangu, neće moći ravnopravno nositi s “teškašima” poput Treka i Tinkoffa, koji pripadaju prvom rangu svjetskog biciklizma. No, azerbajdžanski je sastav premašio očekivanja, dok su “World Tour” sastav podbacili u vožnji po jakoj kiši koja je padala na dijelovima staze, pa je Synergy Baku na kraju ostvario sjajno četvrto vrijeme sa samo 31 sekundom zaostatka za najboljim sastavom Tinkoffa, dok je bio za čak 1:53 minute brži od Treka, koji je u potpunosti podbacio.

Kako je Kvasina uoči pete etape imao 1:03 minute bolje vrijeme od najboljeg vozača Tinkoffa u ukupnom redoslijedu, Danca Jespera Hansena, gubitak od 31 sekunde nije bio koban, jer je 34-godišnjem Zagrepčaninu ostala prednost od 32 sekunde.

Vrlo dobar momčadski kronometar odvezla je i poljska momčad CCC, koja je za Tinkoffom zaostala samo 10 sekundi, pa je i njezin penjač David De la Parte također popravio plasman i stigao do pobjedničkog postolja s istim vremenom kao i Hansen.

Očekivanje je premašila i slovenska momčad Adria Mobil s hrvatskim veteranom, 37-godišnjim Radoslavom Roginom, koja je izgubila samo oko minutu i pol za Tinkoffom, pa je i Rogina ostao vrlo visoko plasiran, trenutačno je peti u ukupnom redoslijedu.

Najvećim gubitnikom može se smatrati Austrijanac Riccardo Zoidl (Trek), koji je pobjedom u petak na Učki stigao na drugo mjesto ukupnog redoslijeda, ali je vrlo lošom vožnjom na kronometar izgubio gotovo dvije minute u odnosu na Kvasinu, te je pao na sedmo mjesto ukupnog redoslijeda.

Drugi “Tour of Croatia” završit će u nedjelju 178 kilometara dugačkom etapom od Svetog Martina na Muri do Zagreba s ciljem na Trgu svetog Marka, te se s obzirom na konfiguraciju staze očekuje da će svi najbolji vozači ciljem proći u istom vremenu pa bi Kvasina trebao zadržati ukupno vodstvo.

 

REZULTATI,

5. ETAPA:

1. Tinkoff                      49:36

2. RusVelo                        +4

3. CCC                             +10

4. Synergy Baku              +31

5. One                             +42

6. Veranda’s Willems      +58

UKUPNI REDOSLIJED:

1. MATIJA KVASINA (HRV/Synergy Baku)           19:43:58

2. Jesper Hansen (Dan/Tinkoff)                                  +32

3. Victor De la Parte (Špa/CCC)                                  +32

4. Felix Grosshartner (Aut/CCC)                                 +55

5. RADOSLAV ROGINA (HRV/Adria Mobil)             +1:24

6. Domen Novak (Slo/Adria Mobil)                         +1:55

Komentiraj